Det finnes ikke dårlig vær - bare dårlige klær
Kilde ukjent, men sikkert en nordmann
"<!--
(c) Can Stock Photo / sn4ke

Noen gode råd og tips til vintersykling

Her er en samling av råd og tips for vintersykling

Sykkelen

Syklingen

Bekledning

Gode tips fra Morten I KerrGodt kledd for kalde dager. Foto: Morten I Kerr

Morten er styremedlem i SLF Asker og Bærum og en helårssyklist. Han gir følgende tips til de som skal sykle i kulde:

Opplevelsen av kulde når man sykler er avhengig av flere faktorer: temperatur, luftfuktighet, vind – hvor lenge man utsetter seg for elementene – og ikke minst: hvilken beskyttelse man har. Særlig føtter og fingre er utsatt. I tillegg spiller personlig variasjon inn.

Sykler man kortere enn 10-15 km er det enkelt å finne vanlige støvler og hansker/votter som gjør at du holder varmen.  Distanser over dette kan for mange by på svært kalde opplevelser – enkelte har måttet ikle seg opptil fire lag med vanter/votter/fjellvotter for i det hele tatt å være i stand til å holde ut 15 km i under 10 kuldegrader – da er det ikke helt enkelt å betjene gir og bremser. Allikevel kan man komme frem med hvite og iskalde fingertupper.

Denne varianten dukket opp sist vinter – som mange vil huske som en rekordkald vinter som virkelig fordret nye løsninger. “Pogies” fra Dogwood Designs i Alaska: Dette er muffer som festes på styret og over bremsehåndtak og girhendler. Det er også romslige nok til å trekkes utenpå bar ends. Muffene er laget i nylon, er vindtette, delvis vanntette og isolert, slik at man kun trenger vanlige vintersykkelhansker. Muffene holder formen med en innvendig bøyle, slik at det alltid er tilstrekkelig plass inni til å betjene gir og bremser, i tillegg til at de er lette å komme ut av. Muffene snøres igjen rundt styret/wirene og også rundt armene (hvis det er ekstra kaldt og man tør).  Testet og anbefalt!

Flere referanser

Sykkelprosjektet i Oslo