10 minus og ti sekundmeter

Gradestokken er på vei mot bunnen av gradestokken. Fjellbjørka flytter iltert på seg i vinden. Klart vi skal sykle.
Håkon

Vintersykling i fjellet trenger ikke være en kald affære. Etter å ha prøvd i to sesonger tror jeg at jeg har funnet noen praktiske løsninger. Her får du noen.

Underlaget har alt å si. Trøndervinteren har vært tørr og kald de to siste årene. Det betyr at det har vært knallhardt underlag med lite snø fram til slutten av januar. Mens skifolket legger tube på tube med isklister under skiene, drar vi bare fra dem på sykkel, helt vanlig terrengsykkel, ingen tjukksykkel her.

Skiløyper går greit. Der er det knallhardt. Det går også greit ute i snøen fordi mildværsperioden har gitt bærelag og all nysnø er blåst bort. I det øyeblikket nysnøen legger seg mister man bæreevnen i løpet av 24 timer fordi varmen kommer nedenfra og ødelegger strukturen i snøen.

Sykkelen

Noen sverger til det siste i tjukksykkel. Jeg har tatt fram min gamle terrengsykkel. Ikke noe fancy XT-utstyr og dempere over alt. Sykling i kaldt vær krever solid utstyr fordi slitasjen er stor. Det meste av sykler er laget for plussgrader. Snø i vaiere som fryser, pakninger i dempere som sprekker. Unngå dette ved å kjøre på solid og billig sykkelutstyr. Kjede og vaiere trenger ofte smøring. Bruk tynneste olje beregnet på tørre forhold, alternativt CRC eller lignende rustløser.

Adferd

Skiløpere ser bestandig rart på oss syklister og mener vi bør holde oss langt unna løypene deres. Hils og vær hyggelig, det avvæpner de fleste.

Vær forsiktig på issvuller og når det har kommet et lite lag nysnø. Anbefaler piggdekk.  Tenk sikring når du er ute og sykler. Sykle gjerne flere, det fungerer godt som sikring hvis du skal ta risiko. Forsikre deg om at is er sikkert. Å falle nedi er fatalt hvis du er langt til fjells.

Ha med sekk med vindsekk, førstehjelpsutstyr, opptenningsutstyr, mat og varm drikke. Husk et lite sitteunderlag. Selvsagt har du også med utstyr for punktering, multiverktøy og litt smøreolje. Skal du ha med drikkebag, så sørg for at slangen er godt pakket inn slik at den ikke fryser.

Bekledning

Du er mest utsatt i ansiktet, på fingrene og føttene.

Jeg bruker derfor flere lag:

  • Innerst: ulltruse og tynn ullgenser
  • Lag 2: Vintersykkelbukse og litt tykkere ullgenser
  • Lag 3: Bomullsgenser (Forsvarets feltskjorte er knallbra)
  • Lag 4: Skalllaget. Jeg bruker en skibukse med foring og tilsvarende jakke. Begge er vindtette.
  • Hodet: To tynne buff til å regulere overgangen mellom hals og hode  med mulighet til å dra opp i ansiktet når det blåser. Hvis du MÅ bruke briller, må de være av den duggfrie sorten.
  • I ansiktet funker kuldekrem godt.
  • Hender: Votter eller krabbehansker, må være godt foret.
  • Føtter: Vintersykkelsko av det dyre slaget, eller vintersko med innersko i tovet ull.
Ytterste vindlag. Skibukse og skijakke med foret innside.
Ytterste vindlag. Skibukse og skijakke med foret innside.Foto: Håkon Okkenhaug

Isen på Reinsjøen i Levanger er sikker. Vi nyter turen over isen.
Akrobatiske øvelser på isen.
Noen steder er det gjennomslag og vi må av sykkelen. Snø med smale 2,25 dekk bærer ikke 95 kilo.
Bål må man ha. Asmund Bjørshol varmer seg i pausen.
Godt kledt med få åpninger. Artikkelforfatteren har vært ute før.
Innerste lag i antrekket, tynn ullgenser og ulltruse.
Lag to, ny ullgenser og vintersykkelbukse.
Oppsamling av svette. Forsvarets feltskjorte er godt egnet.
Ytterste vindlag. Skibukse og skijakke med foret innside.
På føttene: Tørre, rene frotte ullsokker. Sko me g god foring, gjerne et nummer for store slik at du får beveget fotbladet inne i dem.