Etappe 33: Tveide til Birkenes (3,8 km)

Denne turen fra Tveide til Birkenes over Tveideåsen ble gjort med overnatting i hengekøye på Bjønnåsen.
Roar

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/34354953
  • Start: Tveide
  • Slutt: Birkenes
  • Vanskelighetsgrad: Krevende for sykling, men god trillevei
  • Underlag: Litt asfalt, 20 % god grusvei, 80 % dårlig skogsvei

Trasévalg ble tatt ut fra heftet til Åsmund Knutson: Gamle offentlige veier gjennom Birkenes, som viser flere generasjoner veier. Jeg syklet for det meste på Vestlandske hovedvei på denne etappen, men var innom den eldre postveitraséen enkelte steder.

Bebyggelsen på Tveide ligger spredt utover en stor slette.

Tveide
Tveide. Foto: Roar Verde
Tveide
Tveide. Foto: Roar Verde

På toppen, etter ca 1 km, kommer man inn på god grusvei. Jeg fant overnattingsplass på en gjengrodd sti. Det var selvfølgelig rikelig med mygg. "Mininetting" gjorde nytten.

Myggnetting
Mot mygg. Foto: Roar Verde

Veien videre har flere løp. Den eldste, Postveien, går nord for Eilifås, videre over myr og ned til Birkenes. Det var denne Schanche beskriver i 1752-1756: "passabel vei over en så kaldet hej unntatt om vinteren da der er dyp sne og man ikke kan bruke heste, men må gå over med skier".

Vestlandske hovedvei
Vestlandske hovedvei nær Birkenes. Foto: Roar Verde

Jeg valgte å fortsette et kort stykke på grusveien. Der grusveien begynner å gå nedover mot Birkenes, går Vestlandske hovedvei inn til venstre merket "Barnevandrerstien".

Barnevandrerstien
Barnevandrerstien. Foto: Roar Verde

Denne veien går ned til Varpelia som ligger noen km syd for Birkenes kirke. Den er merket på RWGPS-kart og beskrevet og tegnet i heftet “Gamle offentlige veier gjennom Birkenes”.

Birkenes hadde 1 postbonde 1752: Christen Birkenes.

Birkenes kirke
Birkenes kirke. Foto: Roar Verde

Birkenes kirke ligger på Birkenes, målet for etappe 33. Den ble bygget på området hvor Birkenes gamle kirke sto.Kirken er en stor korsformet trekirke med 700 plasser.

Les videre om andre postetapper.


Roar Verde er pensjonist, bosatt i Larvik. Han har syklet flere etapper av de gamle post- og Kongeveiene mellom Oslo og Stavanger, mest i Vestfold og Telemark, og registrert dem med RideWithGPS.

Roar har fått assistanse av Statens Vegvesen og Postmuseet som har funnet fram gamle kart.

HVORFOR SYKLE DISSE GAMLE TRASÉENE

De eldste traseene, som ligger utenfor nedbygde områder, er grusveier, skogsveier og stier. De har en viktig historie å fortelle om utviklingen av samferdselen i Norge og han deler gjerne denne opplevelsen med andre.