Vanse-Lista Fyre-Ore-Vanse (24 km)

En fantastisk tur i et typisk Lista kulturlandskap
Steinar

FAKTABOKS

Vårt utgangspunkt var "Trunken" i Vanse - en fullamerikansk butikk som speiler det amerikanske miljøet som finnes her. Gatene har amerikanske navn som Brooklyn Square, broa over elva heter Brooklyn Bridge. Derfor er den merkede sykkelruten til Lista Fyr navngitt "Route 8".

Kulturlandskap Lista
Kulturlandskap Lista

Den amerikanske kulturen skyldes at mange fra området i perioden 1890-1960 reiste reiste til Amerika. De fleste bosatte seg i New York området hvor de arbeidet som hushjelp, sjøfolk og snekkere. Etter en tid kom de fleste hjem oog satte preg på byen.

Vår tur starter på Dyngvollveien retning Austhasselstrand. Vi tok en liten "omvei" langs sjøen på grus-/traktorvei og passerte bunkers fra krigen. Dette er et beiteområde så vis hensyn og lukk porten!

Klar tale!

Vi kom opp på Hasselveien ved Midthassel og fulgte denne til Borhaug mot Lista Fyr. Et besøk på museet for Listerskutene er vel verdt.

Når du først er på Lista Fyr må du klatre helt til toppen og nyte utsikten.

Fra Lista Fyr sykler vi tilbake til Borhaug og tar turen videre mot Farsund Lufthavn Lista som nå er et næringsområde. Du sykler "gjennom" lufthavnområdet til Ore, deretter retur til Vanse.

Godt merket sykkeltur
Godt merket sykkeltur

Takk til OJ for god planlegging!