Etappe 26: Brekka til Arendal

Morsomt å sykle på gamle Vestlandske hovedvei som fortsatt er synlig i terrenget.
Steinar

FAKTABOKS

TURBESKRIVELSE

Postgården på Brekka?
Postgården på Brekka? (Foto: Roar Verde)

Turen (og GPS sporet) starter på Brekka, Molandsveien, ved veikrysset som går ned til Austre Moland kirke. Du sykler sydover i retning Arendal på fin gang-/sykkelvei.

Kort etter Skjulestad busstopp skal du ta av Molandsveien og inn på den gamle Vestlandske hovedvei. I kjent stil går det oppover på en synlig sti/traktorvei. Noen steder er det "trillepartier", men en øvet stisyklist har ingen problemer med å sykle hele strekningen på den Vestlandske hovedvei fram til vi igjen er tilbake på Molandsveien ved Nesheim og Øvre Longumvannet.

På strekningen passerer du gårdene Holtebekk og Engelstjønn.

Vestlandske hovedvei
Vestlandske hovedvei (Foto: Roar Verde)

Veien kommer ned til Molandsveien igjen etter 3 km. Ved Longum fortsetter man på Molandsveien inn mot Torsbudalen og Langsæ hvor den går over i Parkveien. Det er anlagt ny gang-/sykkelvei parallelt med nye E18 som. Du passerer Kuben museum og arkiv.Her finnes en "milesten".

Milesten ved Kuben.
Milesten ved Kuben: 7 Miil fra Christiansand.

Man følger Parkveien et kort stykke før man sykler inn til venstre på den bratte Håvet med mange gamle hus. Den fører ned til Blødeskjær og Arendal sentrum.

Arendal fikk eget postkontor 1806. Den første postmesteren bodde nær kirken.

Etappen er syklet av begge "postkarene"; Roar & Steinar.

Les også Leonhard Jansen artikkel "Frå postveg til rideveg".

Dersom du ikke tar "avstikkeren" på den Vestlandske hovedveg vil du se skillemerket mellom Arendal og Tvedestrand kort etter Skjulestad busstopp.

Les videre om andre postetapper.