Etappe 27: Arendal til Lille og Store Omholt

En stopp på Kolonialen kafè, Bjorbekk, anbefales
Roar

FAKTABOKS

Fra sentrum av Arendal sykler man tilbake opp Blødekjær og opp den bratte Håvet til Langsæ. Der tar man vestover Dydens vei til Kloppenebakken, så til høyre inn Torbjørnsbu og derfra opp Frolandsveien til Solbergveien som går inn til venstre. Solbergveien går forbi Solbergvannet og inn i Åsbieskogen. Dette er Vestlandske hovedvei.

Solbergvann
Solbergvann

Gjennom Åsbieskogen er det god turvei. Den passerer noen byggefelt og litt industri før den som Grubeveien kommer ut på Sørsvannveien. Her det god sykkelvei. På Bjorbekk ligger Kolonialen kafè: anbefales!

Kolonialen kafè
Kolonialen kafè

Etter kaffen og skolebrøde går turen opp Løddesølveien til Omholtgårdene. Lille Omholt inn til høyre og Store Omholt inn til venstre. Etappe 28 fortsetter forbi Store Omholt og opp kleiva over Valberget.

Omholt
Omholt

Da Rummelhoff anla Vestlandske hovedvei i årene 1790-1805, mente han at det ble for vanskelig å lage kjørevei over Valberget. Vestlandske hovedvei ble derfor anlagt omtrent der Rykeneveien går nå, og da slapp Omholtbøndene postplikten. Vi følger etappeinndelingen til Jens Schanche 1750-årene, 40 år før Rummelhoff.

Les videre om andre postetapper.


Roar Verde er pensjonist, bosatt i Larvik. Han har syklet flere etapper av de gamle post- og Kongeveiene mellom Oslo og Stavanger, mest i Vestfold og Telemark, og registrert dem med RideWithGPS.

Roar har fått assistanse av Statens Vegvesen og Postmuseet som har funnet fram gamle kart.

HVORFOR SYKLE DISSE GAMLE TRASÉENE

De eldste traseene, som ligger utenfor nedbygde områder, er grusveier, skogsveier og stier. De har en viktig historie å fortelle om utviklingen av samferdselen i Norge og han deler gjerne denne opplevelsen med andre.