Gamle Vestlandske Hovedvei

Sørlandet på sitt beste!
Øyvind

FAKTABOKS

  • GPS Spor: https://ridewithgps.com/routes/27971214
  • Rute: Grimstad sentrum – Berge – Landvik – Dolholt – Tyssekil – Østre Tyssekiltjønn – Vestlandske Hovedvei – Dolholt – Landvik – Berge – Grimstad
  • Vanskelighetsgrad: Generelt veldig lett, men noe kupert på Vestlandske Hovedvei
  • Distanse: 26 km
  • Samlet stigning: ca 200 hm
  • Underlag: 75% asfalt, 25% grus, av til dels varierende kvalitet
  • Anbefalt kart: Arendal 1:50 000 (Norges-serien). Se også Syklist Velkommen for Grimstad

Tar du med sykkelen ned til småbyen Grimstad i Aust-Agder, vil du fort oppdage at omgivelsene er flotte for tur- og treningssykling.
Her er finnes mange småveier med god asfalt og lite biltrafikk, og ikke minst er mange av veiene flate og lettsyklede.

En tur som kan passe for en vanlig tursyklist, eller sykkelvante barn fra 10-11 års alder, er turen som går via Vestlandske Hovedvei. Vest for Landviksvannet, mellom Dolholt og Kaldvell, finner man åtte kilometer med rehabilitert historisk vei. Denne er noe utenom det vanlige og vel verdt en rolig sykkeltur. 

I 1805 åpnet den som en del av kjøreveien mellom Oslo og Kristiansand. Dette var hovedveien fram til 1905, da det ble åpnet ny hovedvei mellom Grimstad og Lillesand. Veien går gjennom enkelte gårdstun men i det vesentlige i utmark. Noen husmannsplasser ligger i nærheten av veien, men de fleste er bare ruiner. 

Vårt parti av denne veien, mellom Østre Tyssekiltjønn og Dolholt er smalt, svingete og ikke minst ganske kupert. Har du terrengsykkel med mange gir skal ikke dette være noe problem.

Turen er vakker med løvskogen tett innpå, noen partier har dekorativ stabbestein langs veikanten, andre steder har utsikt over småvann. Det flotteste punktet er kanskje der en vakker gjenoppbygd bru går over Eneidkanalen. Denne kanalen ble anlagt mellom 1876 og 1882 for å få en forbindelse mellom Strandfjorden og Reddalsvannet.

Vestlandske Hovedvei er stengt for biltrafikk.

Turen til og fra Grimstad går ellers langs nasjonal sykkelrute nummer, og har de første kilometerne ut av byen trygg og separat sykkelvei ved siden av riksveien.

Skilt med stil - sykkelskilt i tre står bra til denne gamle veien.
Skilt med stil - sykkelskilt i tre står bra til denne gamle veien.Foto: Øyvind Wold

Skilt med stil - sykkelskilt i tre står bra til denne gamle veien.
Grusveiene gir ingen problemer for syklisten
Vestlandske hovedvei går gjennom tett og vakker løvskog
Idyllisk bro.
Nasjonal Sykkelrute 1 går via Grimstad

Øyvind Wold fra Oslo er en av landets ivrigste frilufts- og sykkelskribenter. Ved siden av å ha levert mange av turforslagene på sykkelstien, har han har gitt ut flere sykkelbøker, og levert bilder til andre bøker, blant annet mange til «Norges beste sykkelturer» (Gyldendal forlag 2016). Han har skrevet en rekke artikler, blant annet Snø og Ski, Padling, Fjell og Vidde, Sykkelmagasinet, Syklistene, Birken og Friluftsliv. Det har for det meste vært turartikler, men fra 2016 også utstyrs-tester, særlig i bladet Friluftsliv.

Sykling som rekreasjon og opplevelse – ikke prestasjon

Øyvind jobber ut fra tankegangen om at sykling i skog og fjell, grus og stier, ikke er reservert de sprekeste og tøffeste. Variert tursykling er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. Dette gjenspeiler seg i hovedvekten av turforslagene hans.

Interessert i tekster/bilder fra ditt distrikt?

Ta kontakt på epost: oywold(a)gmail.com

Bibliografi:

Beintråkk (Friluftsforlaget, 1999) På sykkel i Oslo. I byen. I marka (2003) På sykkel i fjellet (2007) På sykkel i Oslo (2008) På sykkel i fjellet (2009) (utsolgt) På Sykkel i Oslo (2014) På Sykkel i fjellet (2014)

Utsikt fra Natrudstilen (959 moh.) mot Sjusjøen