Gamle Vestlandske Hovedvei

Sørlandet på sitt beste!
Øyvind

FAKTABOKS

  • GPS Spor: https://ridewithgps.com/routes/27971214
  • Rute: Grimstad sentrum – Berge – Landvik – Dolholt – Tyssekil – Østre Tyssekiltjønn – Vestlandske Hovedvei – Dolholt – Landvik – Berge – Grimstad
  • Vanskelighetsgrad: Generelt veldig lett, men noe kupert på Vestlandske Hovedvei
  • Distanse: 26 km
  • Samlet stigning: ca 200 hm
  • Underlag: 75% asfalt, 25% grus, av til dels varierende kvalitet
  • Anbefalt kart: Arendal 1:50 000 (Norges-serien).

Tar du med sykkelen ned til småbyen Grimstad i Aust-Agder, vil du fort oppdage at omgivelsene er flotte for tur- og treningssykling.
Her er finnes mange småveier med god asfalt og lite biltrafikk, og ikke minst er mange av veiene flate og lettsyklede.

En tur som kan passe for en vanlig tursyklist, eller sykkelvante barn fra 10-11 års alder, er turen som går via Vestlandske Hovedvei. Vest for Landviksvannet, mellom Dolholt og Kaldvell, finner man åtte kilometer med rehabilitert historisk vei. Denne er noe utenom det vanlige og vel verdt en rolig sykkeltur. 

I 1805 åpnet den som en del av kjøreveien mellom Oslo og Kristiansand. Dette var hovedveien fram til 1905, da det ble åpnet ny hovedvei mellom Grimstad og Lillesand. Veien går gjennom enkelte gårdstun men i det vesentlige i utmark. Noen husmannsplasser ligger i nærheten av veien, men de fleste er bare ruiner. 

Vårt parti av denne veien, mellom Østre Tyssekiltjønn og Dolholt er smalt, svingete og ikke minst ganske kupert. Har du terrengsykkel med mange gir skal ikke dette være noe problem.

Turen er vakker med løvskogen tett innpå, noen partier har dekorativ stabbestein langs veikanten, andre steder har utsikt over småvann. Det flotteste punktet er kanskje der en vakker gjenoppbygd bru går over Eneidkanalen. Denne kanalen ble anlagt mellom 1876 og 1882 for å få en forbindelse mellom Strandfjorden og Reddalsvannet.

Vestlandske Hovedvei er stengt for biltrafikk.

Turen til og fra Grimstad går ellers langs nasjonal sykkelrute nummer, og har de første kilometerne ut av byen trygg og separat sykkelvei ved siden av riksveien.

Skilt med stil - sykkelskilt i tre står bra til denne gamle veien.
Skilt med stil - sykkelskilt i tre står bra til denne gamle veien.Foto: Øyvind Wold

Skilt med stil - sykkelskilt i tre står bra til denne gamle veien.
Grusveiene gir ingen problemer for syklisten
Vestlandske hovedvei går gjennom tett og vakker løvskog
Idyllisk bro.
Nasjonal Sykkelrute 1 går via Grimstad

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: