Lillehammer-Biri-Moelv-Lillehammer (60 km)

En perfekt tur for hybridsykler i idylliske omgivelser!
Steinar

FAKTABOKS

Mjøstråkk er en merket sykkelrute (Nasjonal sykkelrute nr. 7) som går rundt Mjøsa. Total lengde er 250 km. Mjøstråkk går innom de tre største byene langs Mjøsa; Lillehammer, Gjøvik og Hamar.

Hamar-regionens Reiseliv BA har utarbeidet et papirkart. Kartet kan kjøpes i HHT-butikken ved Østre Torg i Hamar eller på Rådhuset.

250 km var definitivt i overkant for undertegnede. Sammen med OJ valgte vi en kortere variant med utgangspunkt Lillehammer.

Vindforholdene kan være avgjørende for valg av rute når en starter i Lillehammer. Vi valgte å sykle sørover på vestsiden av Mjøsa og returnere på østsiden. Da fikk vi opptimale sol- og vindforhold på hele turen.

Planleggingen skulle kanskje vært bedre. Vi la ut på turen i den tro at vi ville sykle hele turen på asfalt. Ut fra dette valgte vi racersykler.

Vi starten turen ved Bjørn's Kro. Her er det merket med Nasjonal sykkelvei nr. 7 og symbolet for Mjøstråkk. Vi syklet broen over E6 og tok til venstre sydover på Fv331 (Vingromsvegen). Denne veien går parallelt med E6 oppom Vingrom, Biristrand og Biri fram til Mjøsbrua.

Når du ser rundkjøringen hvor E6 og RV4 møtes bør du se etter skiltene mot Moelv. Gang/sykkelveien til Mjørsbrua er litt vanskelig å finne.

Det er G/S felt over Mjøsbrua. Her kunne det gjerne vært sopet litt - det var glasskår flere steder.

Etter Mjøsbrua er det bare å følge sykkelskilt merket Moelv. Du sykler gjennom Moelv sentrum og ut på Turistvegen. Her er det G/S noen partier.

Du følger Turistvegen fram til Freng. Her tar du av fra Turistvegen - følg skilting, og over på grusveien som følger Mjøsa. Dersom du ønsker mer trening (les høydemeter) kan du fortsette på Turistvegen.

Nå begynner et kupert parti på ca 10 km som går på grus. Vi måtte redusere farten betraktelig siden vi syklet på racersykler - med hybrid- eller terrengsykler er det ingen problemer.

Det er bare å følge grusveien fram til du igjen er tilbake på asfalt. Deretter er det en fin nedkjøring til Lillehammer. Igjen er det bare å følge sykkelmerking for Mjøstråkk.

Ved Biri. Mjøsbrua i bakrunnen
Ved Biri. Mjøsbrua i bakrunnenFoto: Steinar Grøtterød

Ved Biri. Mjøsbrua i bakrunnen
Mjøsbrua
Langs Turistvegen
Kvitsandvika

Nasjonal Sykkelrute 7 (Pilegrimsruta)

Nasjonal sykkelrute nr.7 går fra Halden gjennom – Råde - Rygge -Moss - Ås - Oslo - Lillestrøm - Eidsvoll - Stange - Hamar - Moelv - Lillehammer - Ringebu - Folldal - Hjerkinn - Oppdal - Meldal – til Trondheim. En strekning på 780 km.

Informasjon om de nasjonale sykkelrutene ligger på her.