Nordseter-Nevelfjell-Nordseter (7 km)

Fra Nevelvann, rett nord for hyttegrenda Nordseter ved Lillehammer, kan man få en morsom stisykkeltur opp til Nevelfjell (1089 moh).

http://www.lommekjent.no/ruter/1789059

Turen starter med lettsyklet grus/kjerrevei, som blir gradvis litt mer krevende sti.

Siste tredjedelen er steinete, men det meste er mulig å sykle for en som har erfaring med stisykling.

Stien er gjennomgående ikke spesielt bratt.

Faktaboks

  • Vanskelighetsgrad: middels krevende
  • Adkomst: kjøre fra Lillehammer (13 km) eller Sjusjøen (6 km) til Nordseter. Her er det bompenger for å kjøre et par kilometer videre til opp til Nevelvann, hvor det er P-plass.

Utsikt til et stort antall fjelltopper både i vest, nord og øst, inkludert både Synnfjell, Jotunheimen og Rondane. Sikteplate like ved rastebua på toppen, med inntegnede distanser, navn og høyder på de toppene som er synlig i klarvær.

Foto: Øyvind Wold

Alternativ forlengelse av turen: fortsette nordvestover over Slåsæterfjell og ned til Ilsetra (kafe). Herfra ganske lettsyklet grusvei tilbake rundt Reinsvann til Nevelvann. Denne varianten over Slåsæterfjell gir samlet sett en ekstra kilometer med sti.

Utstyrstips : Selv om dette slettes ikke er en ekstremtur, vil en fulldempet sykkel gi mer grep og kontroll. Dekk med både god bredde og skikkelige knaster er også en fordel på det steinete underlaget.


Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wolds jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.