Sjusjøen-Gjestebodåsrunden (25,6 km)

Kart: Lommekjent.no
Kart: Lommekjent.no

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/30375670
  • Start/sluttpunkt: Sjusjøen
  • Vanskelighetsgrad: Vanskelighetsgrad: lett til middels krevende
  • Underlag: Underlag: 25 % asfalt, 65 %, grus, 10 % kjerrevei av varierende kvalitet
  • Kan passe for: familietur med sykkelvante barn fra rundt 10 års alder
  • Sykkeltips: terrengsykkel, gjerne med demper

Sjusjøen i Ringsaker ligger på åtte hundre meters høyde og er med sine rundt seks tusen hytter en av de største hyttekommunene i hele Norge. Det er mange som trener, sykler og går turer i området, men det er ikke vanskelig å unngå de mest trafikkerte turveiene om man ønsker.

Den såkalte Gjestebodås-runden bruker et gammelt triks; å ta i bruk en bilfri kjerrevei for å knytte sammen to veistrekninger for å kunne lage en rundtur. Turen går både nede i skogen og så vidt over tregrensen og på flere typer underlag.

Dersom turen kjøres motsatt vei, er det naturlig å stoppe på kafeen ved Sjusjøen alpinsenter. Vær obs på at ved å kjøre denne motsatte retningen til slutt får tre kilometer med til dels merkbar motbakke på trafikkert vei.

Utfordring: Etter bakkene ned fra Natrudstilen, kommer en litt kjei og lang stigning mot Kopnaglen, med rundt to hundre og femti høydemeter stigning.

Opptur: Morsom og lett terrengsykling på lyng og gress over selve Gjestebodåsen, litt klopper over myra til Kuåsen. Stikk innom det unike huset/hytta til den sagnomsuste jegeren, fiskeren og originalen Ludvik Olestadengen, «Ludden», på Kuåsen. Rasteplass/fiskemuligheter ved Kroksjøen.

Grusveien nordover fra Mosteseter slutter mellom Gjestebodåsen og Steinvikfjellet, her starter en morsom strekning med enkel terrengsykling vestover mot Kuåsen
Grusveien nordover fra Mosteseter slutter mellom Gjestebodåsen og Steinvikfjellet, her starter en morsom strekning med enkel terrengsykling vestover mot KuåsenFoto: Øyvind Wold

Grusveien nordover fra Mosteseter slutter mellom Gjestebodåsen og Steinvikfjellet, her starter en morsom strekning med enkel terrengsykling vestover mot Kuåsen
Etter litt stigning i starten flater det ut og det blir enkel sykling på delvis gressdekket vei
Bilfri vei i åpent fjellterreng - det gode liv på sykkel!

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: