Helgøya rundt – sykkeltur på Norges største innlandsøy

Helgøya, beliggende midt i Mjøsa, tilbyr sykling i et flott og levende kulturlandskap. Selv om turen ikke er lang, unner de fleste seg en lengre stopp helt i sør. Her ligger nemlig den viden kjente Skafferiet kafe, med Norges kanskje mest idylliske uteservering.
Øyvind

FAKTABOKS

Kort tur – diverse attraksjoner

Noe som har vært med på å gjøre Helgøya kjent, er Skafferiet kafe og landlivsbutikk på Hovinsholm gård, helt sør på øya. Her serveres ekte hjemmebakst og lunsjretter med varer fra lokale gårder. Med herlig beliggenhet, kongeutsikt til Mjøsa og trivelige turveier i området, er en stopp her populært for syklister og turister i området.

Utsikt til Mjøsa. Foto: Øyvind Wold
Utsikt til Mjøsa. Foto: Øyvind Wold

Andre besøksmål på Helgøya er den store gjenskapte 1800-tallshagen på Hovelsrud gård, bare en drøy kilometer vest for Skafferiet. Her er det omvisninger om sommeren.

En kilometer videre fra Hovelsrud igjen, ligger Helgøya klatrepark. Her kan man få prøvd diverse balanse- og klatrekunstner oppe i en rekke løyper mellom trærne, fra bare et par meter opp til rundt 15 meters høyde. Her kan man også overnatte i en tretopphytte.

Ved Skurven og Tingnes er også fine raste- og badeplasser.

Skafferiet kafe. Foto: Øyvind Wold
Skafferiet kafe. Foto: Øyvind Wold
Skafferiet kafe. Foto: Øyvind Wold
Skafferiet kafe. Foto: Øyvind Wold

Hvem passer turen for

Turen har en litt seig motbakke med en gang man er kommet over brua fra Tingens, her stiger man seksti høydemeter på en drøy kilometer. Det er også et par andre kneiker underveis. Tidvis i sommersesongen kan det være en del biltrafikk, mest på vestsiden.

Turen passer derfor best for voksne, eller sykkelvant ungdom.

Reise dit

Det er 20 kilometer fra Brumunddal til startstedet Tingnes der sykkelrunden starter, via Nesveien, Duengerhøgda, og Bryggeveien. Denne ruta er både kupert og til dels noe trafikkert, og passer ikke for barn.

I sommersesongen går Skibladner fra Hamar til Nes på søndager, her kan man ha med sykkelen.


Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: