Pellestova-Hornsjo-Pellestove (27 km)

Fin tur som passr for de fleste. Også barn fra 10-12 år.
Øyvind

 

FAKTABOKS

Utfordring: Noe kupert tur med en rekke korte, men også noen lengre motbakker. Det gjelder blant annet fra Øvre Moksjøen og østover og på sørsiden av Reinsfjell. Turen kan likevel passe for de fleste, inkludert barn fra 11-12 år.

Opptur: Denne runden er populær blant turister og hyttefolk ved Hafjell. Turen runder fire fjell: Hitfjell, Veslefjell, Kriksfjell og Reinsfjell og går på lettkuperte, gode og raske grusveier, til dels over tregrensa med lange siktlinjer. Flere steder er veien flat eller med lengre utforkjøringer, for eksempel fra Knidalen, på nesten tusen meters høyde, østover og ned til Hornsjø, og fra Reina ned til Kriksvika.

Noe som er spesielt er at selv om turen starter like ved en av landets største hyttebyer; ved Hafjell/ Mosetertoppen, går mesteparten av denne turen i fredelig og ganske urørt natur. Man passerer bare noen få hytter og setre. Når vi har syklet omtrent halvveis, kan det passe med et besøk i kafeen på Hornsjø hotell. Hotellet har historie tilbake til 1870-tallet som seter og skysstasjon og etter hvert som pensjonat og hotell. Dette store hotellet er i dag "gjenoppdaget" av blant annet skiklubber og skientusiaster som drar opp i november eller desember for å få en tidlig start på langrennssesongen.

Er det godt vær, kan man på returen ta den korte avstikkeren ved Kriksvika ned til en fin rasteplass og gapahuk ved nordenden av Reinsvann.

Fra Hornsjø hotell er det fin utsikt til Hornsjøen (817 moh.) rett sør
Fra Hornsjø hotell er det fin utsikt til Hornsjøen (817 moh.) rett sørFoto: Øyvind Wold

Fra Hornsjø hotell er det fin utsikt til Hornsjøen (817 moh.) rett sør
Som avslutning på turen kan man stoppe for et kakestykke eller en pizza på Pellestova
Langs nordsiden av Reinsvann er veien noe kupert, men ikke verre enn at både barn og godt voksne kan trives på sykkelen
Langs nordsiden av Reinsvann er veien noe kupert, men ikke verre enn at både barn og godt voksne kan trives på sykkelen

Øyvind Wold fra Oslo er en av landets ivrigste frilufts- og sykkelskribenter. Ved siden av å ha levert mange av turforslagene på sykkelstien, har han har gitt ut flere sykkelbøker, og levert bilder til andre bøker, blant annet mange til «Norges beste sykkelturer» (Gyldendal forlag 2016). Han har skrevet en rekke artikler, blant annet Snø og Ski, Padling, Fjell og Vidde, Sykkelmagasinet, Syklistene, Birken og Friluftsliv. Det har for det meste vært turartikler, men fra 2016 også utstyrs-tester, særlig i bladet Friluftsliv.

Sykling som rekreasjon og opplevelse – ikke prestasjon

Øyvind jobber ut fra tankegangen om at sykling i skog og fjell, grus og stier, ikke er reservert de sprekeste og tøffeste. Variert tursykling er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. Dette gjenspeiler seg i hovedvekten av turforslagene hans.

Interessert i tekster/bilder fra ditt distrikt?

Ta kontakt på epost: oywold(a)gmail.com

Bibliografi:

Beintråkk (Friluftsforlaget, 1999) På sykkel i Oslo. I byen. I marka (2003) På sykkel i fjellet (2007) På sykkel i Oslo (2008) På sykkel i fjellet (2009) (utsolgt) På Sykkel i Oslo (2014) På Sykkel i fjellet (2014)

Utsikt fra Natrudstilen (959 moh.) mot Sjusjøen