Hamar-Nordhue-Målia-Hamar (84 km)

Hamar kan være et utgangspunkt også for fjellturer, nemlig grusveier og stier på den store og fredelige Hedmarksvidda. Her går det diverse grusveier i fjellskogen mellom fem hundre og sju hundre meters høyde. Innimellom kommer man også over tregrensa.
Øyvind
Kart: Lommekjent.no

En del av veiene på Hedmarksvidda er blindveier, som bidrar til at de generelt er lite brukt, både av bilister og syklister.

Denne rundturen har to ganske seige motbakker, men også mye lett og rask sykling. God utsikt fra Nordhue-toppen (767 moh.), som er blant de høyeste på Hedmarksvidda.

Terrengsyklister ville finne et par morsomme stipartier over Målifjellet (fin utsikt mot nord og vest) og over myrene ved Målikjølen. I utgangspunktet ganske lett stisykling på Målikjølen, med flatt terreng eller slak nedoverbakke. Men selv om det er en del klopper her, kan det kan godt tenkes at du kan bli litt våt på beina om du bare bruker sykkelsko.

Ta gjerne en avstikker på en drøy kilometer, fra Storholtet ned til Øksna-elva for å gå litt på stien østover og nedover for å se den ville canyonen som finnes her, kjent som Korpreiret.

Turen avsluttes med lange nedoverbakker fra Gåsbu ned mot Ingeberg og Hamar.

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/26199780
  • Vanskelighetsgrad: Noe krevende
  • Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel med støtdemper
  • Turen passer for: Treningssyklister eller tursyklister i normalt bra form
Ingen trengsel på veien mellom Målikjølen og Gåsbu
Ingen trengsel på veien mellom Målikjølen og GåsbuFoto: Øyvind Wold

Fra den korte men artige stien over Målifjellet
Ingen trengsel på veien mellom Målikjølen og Gåsbu

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: