Hamar-Svartelva-Ottestad-Sakslund-Hamar (22 km)

Sør for Hamar, mot Ottestad og Stange, finnes noe av det fineste kulturlandskapet i Norge. Et stort nettverk av små og lite trafikkerte bygdeveier og såkalte gutuer, gjør området særlig attraktivt for sykling.
Øyvind

Kart: Lommekjent.no

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/18458843
  • Vanskelighetsgrad: Lett til middels
  • Anbefalt sykkeltype: hybridsykkel eller terrengsykkel, støtdemper ikke nødvendig
  • Passer for de fleste tursyklister, også de i helt moderat form

Denne foreslåtte turen er bare en liten smakebit på det som finnes. I området finnes både store praktgårder, gamle kirker, utsalg for lokale gårdsprodukter, og raste- badeplasser nede ved Mjøsa. En rekke fine utsyn på turen. Landskapet her er rimelig lettkupert, og kan passe for de fleste syklister, inkludert barn fra 11-12 års alder.

Den mest krevende bakken på denne turen er stigningen fra Svartelva i retning Ottestad kirke, der man stiger drøye hundre høydemeter på to og en halv kilometer.

Deler av ruta faller sammen med nasjonal sykkelrute nummer 7, «Mjøstråkk», en skiltet rute rundt hele Mjøsa, omtrent 25 mil lang.

Merk at GPS sporet viser en feil ved ca 19 km - det er ingen kraftig høydestigning.

Stort og åpent kulturlandskap og ingen biler - hva mer kan en tursyklist drømme om..?
Stort og åpent kulturlandskap og ingen biler - hva mer kan en tursyklist drømme om..?Foto: Øyvind Wold

Stort og åpent kulturlandskap og ingen biler - hva mer kan en tursyklist drømme om..?
Deler av turen går langs den skiltede \
Det er mange småveier og grusveier å velge mellom i området

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: