Hamar-Jessnes stranda-Furnes-Frøbergsberget (18 km)

En glimrende tur deg alle som vil gjøre seg litt kjent i Hamars vakre omgivelser, en relativt tur som også går forbi flere landskjente attraksjoner. Så selv om den ikke er lengre enn 18 km, kan man gjerne bruke hele dagen.
Øyvind

Kart: Lommekjent.no

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/26199666
  • Vanskelighetsgrad: lett til middels. (kan gjøres til «lett» om man snur på Jessnes og sykler samme vei tilbake)
  • Anbefalt sykkeltype: terreng- og hybridsykkel
  • Turen passer for: de fleste, inkludert sykkelvante barn fra 10-11 års alder

Turen starter ut fra sentrum med turvei ved Mjøsa, forbi den flotte badeplassen Koigen, med sitt kjente stupetårn til nesten 20 millioner kroner, foruten sandstrand, kunstig holme, sandvolleyballbane, grillplasser, etc.

Turen fortsetter videre gjennom store bilfrie grøntområder ved utendørsmuseet Hedmarksmuset, Jernbanemuseet og Domkirkeodden.

Videre derfra på en veldig trivelig turvei på vestsiden av Furuberget, helt nede langs bredden av Mjøsa, så nordover til lokalveien gjennom hytte- og småhusbebyggelsen ved Jessnes-stranda. Flere bademuligheter og rastemuligheter underveis. Disse første åtte kilometerne er omtrent helt flate.

Returen til Hamar via kulturlandskap østover i retning Furnes kirke, før man tar av mot Frydenberg og Frøbergsberget, der man når turens topp-punkt på nesten to hundre og femti meters høyde. Herfra fire veldig lette kilometer med mest nedoverbakke tilbake gjennom byen til sentrum.

Langs Jessnes stranda. Foto: Øyvind Wold

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Øyvind Wold

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.