Hamar-Jessnes-Nydal-Hamar (25 km)

En sykkeltur langs Mjøsas bredder er alltid en nytelse
Steinar

FAKTABOKS

Du sykler ned mot Mjøsa og fortsetter nordover på Storhamargata. Ved første mulighet kan du forflytte deg fra Storhamargata og over til parken hvor det er mulighet til å sykle.

Du fortsetter langs "strandkanten" og ser klokketårnet, stupebretter - som nå er blandt Hamars største turistattraksjoner, samt en idyllisk bebyggelse. Turen følger her Nasjonal Sykkelvei nr. 7 og Pilgrimsleden.

Første stopp bør være Domkirkeodden med ruinene av domkirken og flere museum.

Du fortsetter langs Mjøsa fram til Norsk Jernbanemuseum.

Sykkelturen går videre langs Mjøsa. Du følger merking for Pilgrimsleden. Det er kun et lite parti ved Jesnestranda som er litt vanskelig å sykle grunnet mange røtter.

Fiskehytta Fagervik kan være passende for en kort pause.

Like etter Fiskehytta krysser du jernbanen og følger Nasjonal Sykkelvei nr. 7 i retning Brumundal langs Kongsvegen. Du krysser E6.

Jeg valgte å returnere og sykle tilbake til Hamar via Sollerudveien/Furnesvegen. Turens største utfordring er klatringen på Sollerudveien opp til Furnesvegen (ca 12% stigning).

Langs Furnesvegen (Fv84) er det anlagt fin G/S. På turen tilbake til Hamar er godt merket selv om Nydal markeringen ofte dukker opp. Du sykler langs Kokstadvegen/Furnesvegen tilbake til Hamar. Når du kommer til sentrum tar du til venstre og følger gågata tilbake til utgangspunktet.

Som en ser av kartet er det flere alternative ruter for å returnere til Hamar. Det er bare å velge ut fra ønsket turlengde. Se også Øyvind Wolds turforslag Jessnes-stranda ved Hamar.

Hamar kommune har også flere alternativer for sykkelturer i regionen. Se kommunens nettside for sykkelturer.

Jeg har kategorisert turen som "middels krevende". Med unntak av stigningen opp til Furnesvegen stemmer dette med kriteriene.

Domkirkeruinene
DomkirkeruineneFoto: Morten I Kerr

Markering av de største flommene i Mjøsa
Stupetårnet - Hamars nye attraksjon
Funkishus
Funkushus
Domkirkeruinene
Hedmarkstunet (Oplandenes Folkemuseum)
Hedmarkstunet Friluftsmuseum
Turkamerater (Morten, Steinar & Øystein)
Kulturlandskapet i høstdrakt