Veodalen-Glitterheim-Veodalen (15 km)

En spektakulær sykkeltur i fjellheimen.
Øyvind

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/29881264
  • Adkomst: Kjør opp fra Fv51 ved Randsverk, litt sør for Vågåvatn.
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Anbefalt sykkeltype: Terreng-, hybrid-, eller barnesykkel, helst med gir
  • Turen passer for: Familier med barn fra 7-8 år

Ved siden av turen fra Mysuseter til Rondvassbu i Rondane, er dette en av de letteste fjellsykkelturene du kan få. Likevel er den svært spektakulær, og et bra sted for å vinne venner for fjellsykling. Her bærer det rett inn i Jotunheimen, med utsikt mot diverse isbreer, Veotindane, Glittertind og en rekke andre fjell.

Glitterheim turisthytte i enden av veien, har både overnatting og servering, for ikke å glemme at det er det beste utgangspunktet for å gå opp på Glitterind, Norges nest høyeste fjell. Fotturen opp dit tar rundt tre timer.

Sykkelturen starter på rundt trettenhundre meters høyde og stiger opp til fjorten hundre, som er blant de høyeste stedene du kan sykle på vei her til lands. Selv om turen ikke er lang, er det lurt å være utstyrt for høyfjell. Selv på en sommerdag bør du ha med varme klær i sekken eller sykkelveskene.

Mesteparten av turen inn stiger veien svakt, nesten umerkelig, ved siden av renner elva Veo. Turen går på vei stengt for allmenn trafikk og er derfor trygg også for barn.

Man kan starte syklingen nede ved fylkesveien ved Randsverk også, men da får turen såpass mye motbakker at den blir i kategori «krevende» og mest egnet for treningssyklister.

Innover Veodalen. Foto: Øyvind Wold


Øyvind Wold fra Oslo er en av landets ivrigste frilufts- og sykkelskribenter. Ved siden av å ha levert mange av turforslagene på sykkelstien, har han har gitt ut flere sykkelbøker, og levert bilder til andre bøker, blant annet mange til «Norges beste sykkelturer» (Gyldendal forlag 2016). Han har skrevet en rekke artikler, blant annet Snø og Ski, Padling, Fjell og Vidde, Sykkelmagasinet, Syklistene, Birken og Friluftsliv. Det har for det meste vært turartikler, men fra 2016 også utstyrs-tester, særlig i bladet Friluftsliv.

Sykling som rekreasjon og opplevelse – ikke prestasjon

Øyvind jobber ut fra tankegangen om at sykling i skog og fjell, grus og stier, ikke er reservert de sprekeste og tøffeste. Variert tursykling er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. Dette gjenspeiler seg i hovedvekten av turforslagene hans.

Interessert i tekster/bilder fra ditt distrikt?

Ta kontakt på epost: oywold(a)gmail.com

Bibliografi:

Beintråkk (Friluftsforlaget, 1999) På sykkel i Oslo. I byen. I marka (2003) På sykkel i fjellet (2007) På sykkel i Oslo (2008) På sykkel i fjellet (2009) (utsolgt) På Sykkel i Oslo (2014) På Sykkel i fjellet (2014)

Utsikt fra Natrudstilen (959 moh.) mot Sjusjøen