Beitostølen-Bessheim Fjellstue (35,5 km)

Denne turen er definitivt en type "Tur som du må gjøre før du dør tur".
Tormod

 

FAKTABOKS

Vi starter ved Coop Prix på Beitostølen og har Bessheim Fjellstue som mål 35 km lenger frem. Lettskyet pent vær, men med motvind hele veien på 9 ms, med noen unntak som jeg kommer tilbake til.

Det er uten tvil noe som jeg ikke har klart å legge i minnebanken alle de gangene jeg har kjørt bil over Valdresflya, og det var topografien. Den får du til gjengjeld merke når du skal sykle over en av Norges desidert vakreste fjelloverganger.

Motbakken kommer som et fjell mot deg allerede ved utgangen og varer lenge - veldig lenge. Ikke la deg lure - du har faktisk ikke nådd toppen før det virkelig går nedover. Vel det er ikke helt sant for når første stigning var unnagjort og det bikker nedover, så jeg langt fremme i horisonten noe som kunne ligne på en grå/svart 10 cm stripe - nei det kan i ikke være mulig tenkte jeg, men joda det var dit jeg skulle.

Etter en velfortjent nedstigning passerte jeg Bygdin - et vakkert sted som fortjener en stopp. Nå kommer det en 9% stigning på en halvannen km og etter det flater det ut til "bare" 7%. Den varer så lenge som bare øye rekker, og her legger jeg like godt inn "mental-gearet" og begynner å preppe hodet til å forstå at dette er ikke så ille som du tror.

Etter halvkjørt distanse mellom Bygdin og toppen, kjenner jeg svimmelhet, og husker raskt at matpakken ble igjen i bilen til mine sønner som kjørte i forveien. Redningen ble to fantastiske damer fra Dokka, som stoppet og lurte på om alt var bra. Da jeg jeg fikk stotret frem et ønske om næring kom de med mat (vannsekken hadde jeg fylt opp litt tidligere i en av fossefallene langs veien), tre Mozart kuler, og en forvisning om at jeg var snart på toppen. Det skulle vise seg å bli redningen for 2 km senere kunne jeg med den største glede jeg noen gang har hatt se skiltet "Valdsresflye 1389 moh".

Nå viste jeg 100% at det bar kun nedover og topphastighet på 67km som var over maks min sykkel klarte uten å gå inn i fare for liv og helse. Der nede kom Gjendesheim, Knutshø, Besseggen og Besshø i et vakkert skue mot med på rekke og rad, og som fikk meg til å tenke at det visuelle inntrykket av Jotunheimen er at det er "Gevinst på alle lodd". unntaket til gjennomsnittlig 9 sekundmeter motvind hele veien, var toppen av Valdresflya hvor kastene kom opp i 13 ms, noe kitere gjorde god nytte av på toppen.

Vel fremme ved hytta som vi hadde leid hadde gutta lagt ned noen pils til kjøling i Øvre Sjodalsvatn og laget Viltgryte på vå medbrakte Espegaard.

Denne turen vil jeg kategorisere som enklere med landeveissykkel enn min MTB. Jeg vil også si at den er forbeholdt voksne erfarne syklister for trafikken gikk ikke saktere, det var bare veiene som var smalere.

Det er asfaltdekke på hele turen.

Maurvangen
MaurvangenFoto: Tormod Hanstad

Maurvangen
Øvresjodalsvatn
Retning Gjende