Vesltann-Gullhaugsætra-Byrusvoll-Vesltann (22 km)

Det anbefales å starte turen ved brua over Tromsa/Vetåa nær Vesltann. Da reduseres antall høydemeter som må klatres betraktelig.
Steinar

FAKTABOKS

Du sykler først vestover parallelt med Tromsa (Baklivegen). Dessverre er det lite du ser av elva, men utsikten mot Brekkom er fantastisk. Etter ca 4 km tar du til venstre opp retning Bakkestulen (Bakkestulsvegen). Det er nå klatringen begynner. I starten er stigningen ikke så stor, men spar på kreftene siden det tyngste kommer når du nærmer deg Gullhaugsætra.

Etterhvert som du kommer høyere opp blir utsikten mot Brekkom ytterligere forsterket. Du ser tydelig hvordan Trossa har bearbeidet dalen gjennom lang tid. Samtidig slår det deg hvor hardt arbeid det er å drive jordbruk i det bratte terrenget.

I krysset Bakkestulsvegen/Flausetervegen er du på turens høyeste punkt. GPS sporet tar deg vestover på Flausetervegen, men du kan korte ned på turen litt ved å sykle rett fram til Fåvangfjellet Sportskapell.

GPS sporet tar deg ned til Goppolvegen som du følger østover retning sportskapellet.

Fra Fåvangfjellet Sportskapell er det en fin utforkjøring ned til Byrusvollen hvor du tar til venstre (nordover) på Åmotvegen. Nedkjøringen til Åmot er det relativt bratt.

Du kan fortsette på Åmotvegen fram til Vesltannvegen og Baklivegen og dermed redusere/forenkle turen ytterligere. Dersom du ønsker litt stisykling kan du følge GPS sporet opp til Kampen og Nordrum (grusvei) og deretter følge stien som går ned til Vetåa og opp til Allmenningsvegen. Merk at bruen over Vetåa er i dårlig forfatning.

Nå går turen vestover og ned til Åmotvegen hvor du tar til høyre på Vesltannvegen og tilbake til utgangspunktet.