Pellestova-Åstdalen-Pellestova (47 km)

Øyerfjellet, litt nord for Sjusjøen kan tilby en rekke attraktive sykkelmuligheter. Her er milevis med grusveier i åpent fjellterreng, med flotte siktlinjer og for det meste svært liten biltrafikk.
Øyvind

Denne foreslåtte rundturen på snaue fem mil, starter høyt, nesten tusen meter over havet, og går i traktene østover mot Åstdalen. Underveis har man fin kontakt med vann langs Åstelva og flere innsjøer.

Ved Kriksvika på nordsiden av Reinsvatn er det en badeplass med rastebenk og gapahuk. Det er også flere trivelige seter- og hyttegrender på turen, for eksempel ved Reina, Mellsjøen, Elgåsen og Storstilen.

Utfordring: Turen er jevnt over noe kupert, og den mest merkbare motbakken er fra Åstdalen oppover mot Hornsjø og Knidalen, der man stiger omtrent tohundre og femti høydemeter.

Opptur: Øyerfjell har et i ganske stor grad et fredelig, urørt og lite utbygd fjellterreng med veier nesten uten biler. Flere fine utsiktspunkter på turen, både til Hedmarksvidda i øst, og Skei, Spåtind og Jotunheimen i nordvest. Flere raske og lette strekk på turen, ikke minst fra Aksjøen ned den kjente «Rosinbakken» fra Birkebeinerrittet og videre nedover til øvre Åstbrua.Kiosk ved bommen på Elgåsen, kafe både på Hornsjø hotell og Pellestova.

Ta gjerne og kombiner syklingen med en kort fottur (ca. 20-30 minutter, en vei) til noen av toppene i området, for eksempel Hitfjell eller Reinsfjell. Selv om de bare er litt over tusen meter høye er utsikten formidabel.

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/22116228
  • Start/sluttpunkt: Pellestove
  • Underlag: Grus av litt varierende kvalitet
  • Vanskelighetsgrad: Middels krevende
  • Turen kan passe for treningssyklister eller tursyklister i normalt god form.
  • Sykkeltips: Både hybridsykkel og terrengsykkel kan brukes, ikke nødvendig med støtdemper.

Utsikt fra Nyseterhøgda over Reinsvatn, med Pellestova og Hafjell (1065 moh.) i bakgrunnen
Utsikt fra Nyseterhøgda over Reinsvatn, med Pellestova og Hafjell (1065 moh.) i bakgrunnenFoto: Øyvind Wold

Utsikt fra Nyseterhøgda over Reinsvatn, med Pellestova og Hafjell (1065 moh.) i bakgrunnen
Fra veikrysset ved Reina, nordøst for Reinsvatnet, har man utsikt i flere retninger, blant annet mot Mellsjøen, Kroksjøen og fjellene rett øst for Sjusjøen

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: