Gålå-Toftesetra-Fagerhøi-Vendalsvannet-Grevsjødalen-Toftesetra-Gålå (39 km)

Kilde: Lommekjent.no

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/31392218
  • Vanskelighetsgrad: Middels krevende
  • Start/sluttsted: Gålå handel v/Gålåvannet, avkjøring fra E6 ved Hundorp eller Vinstra
  • Samlet stigning: ca 400 høydemeter
  • Høyeste punk: 1050 moh
  • Grusvei av litt varierende kvalitet
  • Anbefalt: Peer Gynts Rike, 1:50 000
  • Trafikkforhold: bomvei åpen for biler, generelt liten trafikk

En runde som blant annet viser kanskje den fineste delen av Peer Gynt-veien, flere utsiktspunkter, og de vakre omgivelsene rundt Vendalsvatnet. Traseen er variert og bølger opp og ned, over og under tregrensen. Et par av bakkene underveis er ganske lange, men ikke særlig bratte, turen anbefales for blant annet familier med sykkelvante barn fra rundt 12-13 års alder.

Fra Gålå handel er det lett og rask sykling på god grusvei sør-østover til Toftesetra, så lang slak motbakke til flott utsiktpunkt og rasteplass øst for Lauvåstjønna på veien høyeste punkt. Videre er det stort sett nedoverbakke til krysset ved Fagerhøi. Herfra lett videre nedover og nordover gjennom flere trivelige seter- og eldre hyttegrender grender til Vendalsvatnet, med fin badeplass.

Fine rastemuligheter ved Vendalsvatnet. Foto: Øyvind Wold

Småkupert videre rundt Jomfustod, Danielstjønra og Grevsjødalen før det går nedover til Toftesetra, og retur til Gålå Handel.

Tips; Turen blir 15 km kortere om man starter syklingen på Toftesetra.

Inn i Peer Gynts rike. Foto: Øyvind Wold


Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: