Elgå–Svukuriset t/r (21 km)

Kart: Lommekjent.no
Kart: Lommekjent.no

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/30357825
  • Vanskelighetsgrad: MIddels krevende tur
  • Start/sluttsted:  Elgå ved Femunden (42 km nord for Drevsjø i Nord-Hedmark)
  • Samlet stigning: 502 høydemeter
  • Høyeste punkt: 840 moh.
  • Underlag: Grus, enkelte steder noe grov
  • Anbefalt kart: Femund, målestokk 1:100 000
  • Trafikkforhold: Låst bomvei, åpen kun for fastboende på Svukuriset
Turens høydeprofil

Denne turen tar deg på bilfri vei inn til den trivelige DNT-hytta Svukuriset, som ligger nydelig til oppe i østlia ved Femunden. Her er det volleyballnett, bålplass, badebekk, utsikt og god servering. Turen er ikke lang, men med så mye å finne på, kan man like gjerne lage en dagsutflukt ut av det.

Fra Elgå er det lett småkupert vei nordover gjennom blokkmark og furuskog til ca åtte km, så østover og to km slak stigning til man er framme på Svukuriset.

Turen kan egne seg for barn fra ca 10-11 år på egne sykler.

Foto: Øyvind Wold
Langs østsiden av Femunden finnes flere fine strender. Foto: Øyvind Wold

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Øyvind Wold

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.