Atndalen–Dørålseter t/r (25 km)

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/28615682
  • Vanskelighetsgrad: Lett til middels krevende
  • Start/sluttpunkt: Bom i Døråldalen, 0,5 km vest for Rv27, 8 km sør for Folldal sentrum
  • Samlet stigning: 275 hm
  • Høyeste punkt: 1060 moh
  • Underlag: 100% grus, til dels noe grov og løs
  • Anbefalt kart: 1519 II Folldal (Hovedserien 1:50 000)
  • Trafikkforhold: Bomvei åpen for biler, men liten trafikk

Døråldalen i Rondane nasjonalpark er utvilsomt blant landets vakreste steder. Her kommer du helt innpå Rondanes ”gromside”, de høye og bratte fjellsidene på blant annet Vassberget, Høgronden, Midtronden. Veien går langs åpne lavkledde flyer, flere småvann og store moreneavsetninger fra istiden, med utsyn til flere spektakulære fjell underveis.

Fra bommen nesten nederst i Døråldalen starter man nede i furskogen, og går det i kortere og litt lengre kneiker oppover, og etter ca fire km er man over tregrensa, med herlig rundskue.

Fra ca seks km til dels flatt og veldig lettsyklet resten av veien inn til Dørålseter. Overnatting og servering på flere setre her.

Litt løs grus gjør at det er mulig, men småtungt å trekke sykkelvogn på denne turen.

På vei inn i fjellheimen. Foto: Øyvind Wold

 


Turen er beskrevet i boka På sykkel i fjellet av Øyvind Wold.

Om utgivelsen:

Fjellsykling er ikke bare for hardbarkede terrengsyklister. Her presenteres turer i varierende lengde og av forskjellig vanskelighetsgrad, på grusveier og kjerreveier i nesten folketom villmark.

Den første utgaven av boka ble mottatt med entusiasme av sykkelfolket da den kom i 2007. Nå er den utvidet med nye utgangspunkter og herlige fjellturer.

Ny utgave av boka (2014) kan bestilles her.

Om Øyvind Wold

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wolds jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.