Kongsberg-Sundet-Sandefjord-Tønsberg (127,5 km)

En flott sykkeltur langs Numedalslågen på asfalt.
Steinar

FAKTABOKS

Nasjonal sykkelrute nr 5 går fra Geilo til Larvik. Strekningen Kongsberg til Larvik er i følge kartene til Castor Forlag, 108 km. Distansen er ikke skremmende for en dagstur for de med litt trening selv om terrenget er litt kupert. Om sommeren er det dessuten ofte motvind dersom en sykler fra Kongsberg retning Larvik.

Når det er sagt - Numedalen er en opplevelse på sykkel! Sykkelruten går på de gamle veiene mellom Kongsberg og Larvik og det er asfalt hele veien. Noen steder er det egne sykkelfelt/-stier, andre strekninger sykler du på lite trafikkert vei. Du veklser mellom å sykle på vest- og østsiden av Numedalslågen.

Turen starter fra Kongsberg stasjon. Det er kanskje litt vanskelig å finne ruten med en gang, men ta retning mot Lågen (sørover). Fra Kongsberg til Skollenborg sykler du på sykkelstier. Vi tok feil retning ved Skollenborg - ruten går mot høyre ned mot Berg og Kløvstad, men vi så ikke skiltet og var raskt ute på Rv40. Ved veikrysset til Bjerknes kom vi igjen inn på Nasjonal sykkelrute nr. 5.

Du merker fort at det er kupert; noen korte nedoverbakker blir fulgt av bakketopper og det er få sletter en kan "hvile" på. Kunsten er å ta det rolig i starten.

Ved Sauar krysser du Lågen på nytt. Kort etter broen går sykkelruta inn til venstre og du sykler i retning Passebekk og Eid. På denne strekningen er det gammel og dårlig asfalt. Vi tok en kort pause i Hvittingfoss før vi fortsatte på vestsiden av Lågen mot Brufoss. På Brufoss er det kafeteria og et yrende liv når det er laksesessong. Etter Brufoss sykler du igjen på østsiden av Lågen. Igjen krevende og kupert terreng. Det er gode bademuligheter ved Korvikvannet og Åsrumvannet.

Vår plan var å sykle til Larvik og deretter til Tønsberg. Grunnet noen teknsike problemer kom vi litt seint i gang og vi valgte derfor å "avbryte" turen langs Nasjonal sykkelrute nr 5 ved Sundet og ta rv304 retning Sandefjord. Dette var en merket sykkelrute mot Sandefjord.

Rv304 passerer under E18 og kommer inn på Haukerød. Det er god merking med sykkelskilt (Gogstadruten mm).

Fra Sandefjord hadde vi en herlig medvind! Vi syklet nå på Nasjonal sykkelrute nr. 1. Sykkelruten går på sykkelstier fra Sandefjord til Stokke, deretter langs veiskulderen på rv303. Etter Melsomvik går sykkelruten gjennom et boligområde og noen skilt er litt vanskelig å se.

Jeg anbefaler gjerne kartverket til Castor Forlag - kartene er meget informative og gir tips både hvor en kan ha pauser, overnatte, bade og severdigheter. Prisen for Numedalen er 248 kr.

SykkelStien har også et forslag til tur nord for Kongsberg. Se turen Langs Numedalslågen - del 1

 Sykkelkart fra Kongsberg kommune

Sykkelkartene omfatter byområdene og turforslag inklusiv Nasjonal sykkelrute nr. 5.

Kartene er fra 2006