På bakveier til Røros (266 km)

http://www.lommekjent.no/ruter/1781087

Ruta følger baksideveiene langs Glomma nordover, altså andre siden av elva i forhold til hovedveien. Her får du se en vakker og lite kjent side av Østerdalen.

Turen går hovedsakelig i svært fredelige omgivelser og har lite biltrafikk. Strekker på kjerrevei fra Atna og nordover er bilfritt.

Faktaboks

  • Underlag: ca 70% asfalt, 20% grus, 10%, kjerrevei av varierende kvalitet.
  • Stigningsforhold: lett til svært lett sykling de første ti milene, siden noe mer kupert, men likevel ikke krevende.
  • Logistikk: det er til dels veldig lang mellom kafeer og matbutikker, så beregn god med mat og drikke når du pakker.
  • Utstyr: både terrengsykkel og hybridsykkel kan brukes, men unngå de smaleste hybriddekkene. Støtdemper ikke påkrevet.
  • Overnatting: lett å finne teltplasser ute i det fri, ellers er det tilgang hytter og noen få hoteller ved tettstedene underveis.
  • Navigering: hold deg på østsiden av Glomma mellom Elverum og Atna, og Alvdal og Os, resten på vestsiden
  • Spesiell severdighet: Glopheim Kafe på Atna må sees! Åpnet i 1957 og interiør og dekorasjoner er holdt helt intakt siden den gang.
  • Tidsbruk: beregn tre til fem dager.
  • Turen passer for: tursyklister med god tid og normalt god form! Siden det er så lite biltrafikk vil deler av traseen også være aktuell for sykkelvante barn fra 9-10 år alder.

Merk: ruta går på grus og kjerrevei på østsiden av Glomma fra Tolga til Håmmålvoll via Kvislan og Bjøreggan verneområde, men dette lot seg ikke tegne inn på gps-sporet.

Artikkel om turen kan leses i sin helhet i magasinet "Friluftsliv" nr5/2014

Fredelige veier - her et sted mellom Rena og Evenstad
Fredelige veier - her et sted mellom Rena og EvenstadFoto: Øyvind Wold

Fredelige veier - her et sted mellom Rena og Evenstad
Tiden har stått stille... her en klokke fra en de lite brukte togstasjonene i Østerdalen
Valgets kval - villmarka i Rendalen eller sivilisasjonen i Koppang?
Glopheim kafe i Atna - virkelig verdt en stopp!
Bilfritt - fra den delvis gjengrodde kjerreveien på vestsiden av Glomma, mellom Atna og Hanestad
Utenfor allfarvei - korte strekk av traseen er på trivelige gamle veifar, i dag nærmest stier
Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wolds jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.