Hamar-Nordhue-Målia-Hamar (84 km)

Hamar kan være et utgangspunkt også for fjellturer, nemlig grusveier og stier på den store og fredelige Hedmarksvidda. Her går det diverse grusveier i fjellskogen mellom fem hundre og sju hundre meters høyde. Innimellom kommer man også over tregrensa.
Øyvind
Kart: Lommekjent.no

En del av veiene på Hedmarksvidda er blindveier, som bidrar til at de generelt er lite brukt, både av bilister og syklister.

Denne rundturen har to ganske seige motbakker, men også mye lett og rask sykling. God utsikt fra Nordhue-toppen (767 moh.), som er blant de høyeste på Hedmarksvidda.

Terrengsyklister ville finne et par morsomme stipartier over Målifjellet (fin utsikt mot nord og vest) og over myrene ved Målikjølen. I utgangspunktet ganske lett stisykling på Målikjølen, med flatt terreng eller slak nedoverbakke. Men selv om det er en del klopper her, kan det kan godt tenkes at du kan bli litt våt på beina om du bare bruker sykkelsko.

Ta gjerne en avstikker på en drøy kilometer, fra Storholtet ned til Øksna-elva for å gå litt på stien østover og nedover for å se den ville canyonen som finnes her, kjent som Korpreiret.

Turen avsluttes med lange nedoverbakker fra Gåsbu ned mot Ingeberg og Hamar.

FAKTABOKS

Ingen trengsel på veien mellom Målikjølen og Gåsbu
Ingen trengsel på veien mellom Målikjølen og GåsbuFoto: Øyvind Wold

Fra den korte men artige stien over Målifjellet
Ingen trengsel på veien mellom Målikjølen og Gåsbu

Øyvind Wold fra Oslo er en av landets ivrigste frilufts- og sykkelskribenter. Ved siden av å ha levert mange av turforslagene på sykkelstien, har han har gitt ut flere sykkelbøker, og levert bilder til andre bøker, blant annet mange til «Norges beste sykkelturer» (Gyldendal forlag 2016). Han har skrevet en rekke artikler, blant annet Snø og Ski, Padling, Fjell og Vidde, Sykkelmagasinet, Syklistene, Birken og Friluftsliv. Det har for det meste vært turartikler, men fra 2016 også utstyrs-tester, særlig i bladet Friluftsliv.

Sykling som rekreasjon og opplevelse – ikke prestasjon

Øyvind jobber ut fra tankegangen om at sykling i skog og fjell, grus og stier, ikke er reservert de sprekeste og tøffeste. Variert tursykling er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. Dette gjenspeiler seg i hovedvekten av turforslagene hans.

Interessert i tekster/bilder fra ditt distrikt?

Ta kontakt på epost: oywold(a)gmail.com

Bibliografi:

Beintråkk (Friluftsforlaget, 1999) På sykkel i Oslo. I byen. I marka (2003) På sykkel i fjellet (2007) På sykkel i Oslo (2008) På sykkel i fjellet (2009) (utsolgt) På Sykkel i Oslo (2014) På Sykkel i fjellet (2014)

Utsikt fra Natrudstilen (959 moh.) mot Sjusjøen