Sykkeltur på Andøyas vestside (60 km)

En av landets flotteste kystturer, nærhet til havet, rullestein og flotte strender store deler av turen.
Øyvind

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/30385901
  • Start: Andenes
  • Stopp: Risøyhamn
  • Vanskelighetsgrad: Lett tur
  • Underlag: Asfalt
  • Spesielle severdigheter: Bebyggelsen i landsbyen Bleik, dessuten muligheter for tur til den nærliggende toppen Måtinden (408 moh. ) med spektakulær utsikt og dramatiske omgivelser.
  • Logistikk: Turen går gjennom til dels ganske øde områder, få kafeer og matbutikker, de finnes i Andenes, Bleik og Risøyhamn.
  • Reise dit: Fly til Andenes, buss eller hurtigrute videre fra Risøyhamn. Man kan eventuelt sykle fem mil videre sørover til Sortland, da må man regne med en del biltrafikk.

Dette er en svært lett sykkeltur med nesten ingen stigning. Hele turen går på asfalt. Biltrafikken er svært beskjeden, med unntak av de første par kilometerne ut av Andenes, og de siste mot Risøyhamn, der man sykler på den mer trafikkerte Fv82

Fra den lange Bleikstranda, med den karakteristiske Bleiksøya utenfor
Fra den lange Bleikstranda, med den karakteristiske Bleiksøya utenforFoto: Øyvind Wold

Spisse fjell og frodige omgivelser preger vestsiden av Andøya
Nærkontakt med hav bølger og småøyer, Måtinden sees i det fjerne
Fra den lange Bleikstranda, med den karakteristiske Bleiksøya utenfor

 

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wolds jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.