Veodalen-Glitterheim-Veodalen (15 km)

http://www.lommekjent.no/ruter/1799985

Ved siden av turen fra Mysuseter til Rondvassbu i Rondane, er dette en av de letteste fjellsykkelturene du kan få. Likevel er den svært spektakulær, og et bra sted for å vinne venner for fjellsykling. Her bærer det rett inn i Jotunheimen, med utsikt mot diverse isbreer, Veotindane, Glittertind og en rekke andre fjell.

Glitterheim turisthytte i enden av veien, har både overnatting og servering, for ikke å glemme at det er det beste utgangspunktet for å gå opp på Glitterind, Norges nest høyeste fjell. Fotturen opp dit tar rundt tre timer.

Sykkelturen starter på rundt trettenhundre meters høyde og stiger opp til fjorten hundre, som er blant de høyeste stedene du kan sykle på vei her til lands. Selv om turen ikke er lang, er det lurt å være utstyrt for høyfjell. Selv på en sommerdag bør du ha med varme klær i sekken eller sykkelveskene.

Mesteparten av turen inn stiger veien svakt, nesten umerkelig, ved siden av renner elva Veo. Turen går på vei stengt for allmenn trafikk og er derfor trygg også for barn.

Man kan starte syklingen nede ved fylkesveien ved Randsverk også, men da får turen såpass mye motbakker at den blir i kategori «krevende» og mest egnet for treningssyklister.

  • Adkomst: Kjør opp fra Fv51 ved Randsverk, litt sør for Vågåvatn.
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Anbefalt sykkeltype: Terreng-, hybrid-, eller barnesykkel, helst med gir
  • Turen passer for: Familier med barn fra 7-8 år 

Innover Veodalen. Foto: Øyvind Wold


Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Øyvind Wold

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.