Kjelsås stasjon-Sandermoseveien-Movann rundt-Sørbråten-Maridalen-Kjelsås stasjon (24 km)

Ta T-banen til Kjelsås og ta runden rundt Movann på sykkelen
Øyvind

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://connect.garmin.com/modern/activity/109283822
  • Start/stopp: Kjelsås
  • Vanskelighetsgrad: Middels krevende, kan sykles med sykkelvante barn fra 10-11 års alder
  • Samlet stigning: 325 høydemeter
  • Underlag: ca 50% asfalt, 50% grusvei, av varierende kvalitet

Denne runden er egnet både som trening på grunn av motbakkene, eller som en fin tur i rolig tempo. Levende kulturlandskap, utsiktspunkter over Maridalsvannet og et vakkert parti langs den historiske Hakadalsveien/ Greveveien nordover i retning Hakadal, er noe av det du kan oppleve.

På varme dager er det flere lett tilgjengelige steder å bade langs Movann.

Greveveien går fra Hakadals Verk til Hammeren i Maridalen. Den er ca 20 km lang og stod ferdig som kjørevei i 1825. Greveveien er en forlengelse av Ankerveien som var en forbindelsesvei mellom Bærums Verk over Fossum (sørenden av Bogstadvannet) til Hammern i Maridalen i Oslo. Peder Anker bygget veien mellom Bærums Verk og Hammeren på 1790-tallet.

Estetisk er kanskje det flotteste partiet på denne turen fra undergangen ved Snippen stasjon til Movann. Her følger veien gjennom til dels tett skog nært på både Gjøvikbanen og Movannsbekken, mens solide stabbestein står i veikanten som gammeldags ”autovern”.

Fra Movann stasjon går det i lange susende nedoverbakker mot Sørbråten og Maridalen – pass på – flere av svingene er uoversiktlige!

Lett sykling sørover forbi åkre og gårder mot Kjelsås når du kommer ned i Maridalen, kanskje landets meste brukte vei når det gjelder sykling. Margarethakirke-ruinen fra middelalderen, rett ved veien, er vel verdt en stopp.

Tips: På grunn av stedvis ujevn og løs vei bør du velge litt lavere lufttrykk i dekkene, (prøv med ca 30 psi for terrengsykkel)

Ved Maridalsvannet finner man noe av det fineste kulturlandskapet i Oslo, her på vei mot Sander gård
Ved Maridalsvannet finner man noe av det fineste kulturlandskapet i Oslo, her på vei mot Sander gårdFoto: Øyvind Wold

Ved Maridalsvannet finner man noe av det fineste kulturlandskapet i Oslo, her på vei mot Sander gård
Historisk transportåre - den viktige Greveien har eksistert i nesten to hundre år.
Deler av turen går rett ved siden av Gjøvikbanen. Her har veien flere steder stabbestein i veikanten, gamle dagers solide \
Mellom Sandermosen stasjon og Movann er det flere lette sykkelstrekk gjennom skogen, fine bade/rastemuligheter på østsiden av selva Movann

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: