Sognsvann-Ullevålsseter-Skjennungen-Heggehullet-Frønsvollen-Østre Skådalsløype-Ankerveien-Sognsvann (16 km)

Her er en morsom, tett og intens sløyfe i ganske bynære deler av marka, som knytter sammen tre lengre partier med sti og teknisk variert kjerrevei.
Øyvind

Kart: Lommekjent.no

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://connect.garmin.com/modern/activity/108981441
  • Vanskelighetsgrad: Noe krevende, underlaget er stedvis vått, glatt, bratt, eller løst
  • Samlet stigning: 571 høydemeter
  • Underlag: Ca 5% asfalt, 50% grusvei, 45% sti,  av svært varierende kvalitet

Denne turen kan passe for de som vil bryne seg på en småkrevende nordmarka-miks av løs små- og halvstor stein, diverse gjørmete partier, smådropp, røtter, klopper, etc. Som med stisykling ellers, denne turen er raskere, tryggere og betydelig enklere når det er tørre forhold. Du trenger ingen superkondis på disse stiene, da de i hovedsak går i nedoverbakke. Gode bremser derimot, er et must!

Etter en god oppvarming med mye motbakker på grusvei fra Sognsvann forbi Ullevålsseter og opp til Skjennungen, tar man et par hundre meter etter Skjennung-vannet av mot venstre (sørover) på grusvei mot Maristua. Fortsett rett fram på kjerrevei i y-kryss, etter ytterligere et par hundre  meter. Småkrevende bred kjerrevei med flere sporvalg, motbakke i starten. Denne veien er ofte noe gjørmete, og etter hvert som man nærmer seg Heggehullet blir den ganske steinete, men ikke verre enn at alt kan sykles med en hardtail.

Neste stiparti finner du ved å følge grusveien fra Frønsvollen, retning Midtstuen. Ta av til venstre  ned i Skådalen på tydelig kjerrevei, etter et par hundre meter. Lang, morsom og stedvis rask nedkjøring til bom og P-plass nederst i Skådalen. Kort parti (10-15 meter) med svært grov stein, er den største utfordringen. Følg med, omtrent halvveis får du et flott glimt av Oslofjorden.

Ankerveien finner du ved å følge Huldreveien et stykke på asfalt, så Båntjernveien bratt oppover til venstre (østover).  Følg Ankerveien forbi Båntjern og østover mot Løkka gård og Sognsvann. Ankerveien byr på artig og småteknisk sykling med nåde fin skogbunn, svaberg,  røtter og løs-stein. Denne veien er my brukt, og ikke et sted for råsykling i høy hastighet.

Regn med å møte turgåere, joggere og hunder underveis, ikke minst langs Ankerveien. Senk farten og vis hensyn!

På vei fra Skjennungen mot Heggehullet
På vei fra Skjennungen mot HeggehulletFoto: Øyvind Wold

På vei fra Skjennungen mot Heggehullet
Gode støtdempere gjør turen mer behagelig
Ved Båntjern
Ved Båntjern
Regn med sykkelvask i etterkant av denne turen!

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Øyvind Wold

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.