Frognerseteren-Majorstaen (9 km)

En morsom og enkel måte å se byen på er å starte øverst og bare trille ned til sentrum.
Øyvind

Kart: Lommekjent.no

Ved å ta T-banen opp til Frognerseteren stasjon (ca 35 min fra sentrum) kommer man seg opp til «toppen av Oslo» i hele 465 meters høyde og et godt utgangspunkt for en rekke sykkelturer. Den aller letteste går i retning sørover mot Oslo sentrum. 

Dette er sykkelturen for dem med tunge sykler, de som er i dårlig form, eller de som bare vil ha en enkel tur – for her er nemlig 95 % nedoverbakke!

Underveis er det flere fine utsiktspunkter over byen og fjorden, og man passerer rett ved en av byens største turistattraksjoner Holmenkollbakken, med det futuristiske hopptårnet til Midtstubakken like ved. Det er mulig å spise Frognerseteren og Holmenkollen restaurant, begge også med flott utsikt.

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/29867172
  • Startpunkt: Frognersteren T-banestasjon
  • Vanskelighetsgrad: Svært lett
  • Underlag: Fra stasjonen sykler man på grus av noe ujevn kvalitet omtrent en halv kilometer ned til Frognerseteren restaurant, herfra er underlaget asfalt.
  • Beste tidspunkt: Kveldstid, eller ganske tidlig i helgen kan være bra tider, da er biltrafikken ganske beskjeden.
  • Passer for: Turen kan passe for alle over 12 år med grunnleggende erfaring med sykling på trafikkert vei

Vær forberedt på et par ganske krappe og uoversiktlige svinger før Besserud stasjon.

Utsikt fra Midtstubakken
Utsikt fra MidtstubakkenFoto: Øyvind Wold

Utsikt fra Midtstubakken
Hopptårnet på Midtstubakken
Frognerseteren Restuarant

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wolds jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.