Maridalsvannet. Foto: Øyvind Wold

Landtur i byen (18,6 km)

En sykkeltur langs Maridalsvannet og inn i den grønne Maridalen, viser hvor landlig deler av Oslo egentlig er.
Øyvind

FAKTABOKS

  • GPS spor: https://ridewithgps.com/routes/30395513
  • Start/stopp: Kjelsås togstasjon
  • Vanskelighetsgrad: Lett til middels krevende
  • Turen passer for sykkelvante barn fra 11-12 år
  • Underlag: Blanding av grus og asfalt

Turen har fine vekslinger mellom skog og kulturlandskap og en del kupering. Fra østsiden av vannet er det flere gode utsiktspunkter mot dalen og åsene i vest. Det er også rasteplasser ved et par av de beste utsiktene.

Ruinene av Margaretha-kirken fra ca år 1250 ligger ved Kirkeby gård ved nordenden av vannet og er absolutt verdt et besøk.

Traseen går på bilfrie turveier på øst- og vestsiden av selve Maridalsvannet, og på asfalt langs hovedveien inn mot Skar, og den såkalte Gamleveien tilbake mot Hammeren. Herfra kupert turvei sørover til Brekkekrysset.

Ved Stilldammen i Akerselva og par hundre meter oppover er det flere svært gode bademuligheter, til dels ganske langgrunt.

Trafikk; det er ikke sykkelfelt langs bilveien innover i dalen, men siden det er blindvei og det bor få folk her inne er biltrafikken relativt begrenset. Et alternativ til hovedveien inn mot Skar, er å ta inn på Greveveien i retning mot Sandermosen stasjon og Sørbråten når du kommer inn på asfalt rett etter Sander gård. Da kommer du ned på hovedveien igjen bare en kilometer fra Skar. Dette alternativet har mindre trafikk, men også en del mer motbakker.

Utsikt over Maridalsvannet
Utsikt over MaridalsvannetFoto: Øyvind Wold

Utsikt over Maridalsvannet
Familevennlig sykkeltur
Yrende liv om sommeren

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: