Bygdøy (7,5 km)

Dersom man skal ta med turister i Oslo på kun en sykkeltur, er kanskje Bygdøy rundt den heteste kandidaten. Turen er nesten uten bakker, det er grønne omgivelser, praktfull løvskog, lystslott, badeplasser, strender, svaberg, diverse museer og kafeer.
Øyvind

FAKTABOKS

Sykkelrunden er nesten bilfri og omgivelsene på turveiene her må uten overdrivelse kunne kalles veldig idylliske. Denne korte runden gir kontakt med både med skogen, kulturlandskap, og ikke minst sjøen, med diverse fine badeplasser. Du vil ha utsyn til frodige enger, milliardærvillaer, en kongsgård med historie tilbake til 1300-tallet og Oscarshall slott i nygotisk stil, en av byens litt bortgjemte severdigheter.

Selv om turen er kort i kilometer er det lett å bruke en dag her ute, fordi det er så mye å se på. Man passerer rett forbi noen av landets mest kjente museer; Folkemuseet og Vikingskipmuseet og det eventyraktige Oscarshall slott.

Flere hyggelige spisesteder/kafeer er innen rekkevidde underveis, for eksempel lille Herbern utenfor Herbernveien og Kafe Rødeløkka i Wedels vei rett ved Frognerkilen.

Av badeplasser bør man merke seg stranden ved Bygdøy sjøbad, kanskje byens mest familievennlige badested.

Det er ikke egen sykkelvei fra Folkemuseet til Huk, men det er fortau. Fin avslutning på turveien langs jordene ved Hengsenga og tilbake til den asfalterte sykkelveien ved Sjølyst.

Meget fine strandforhold på Bygdøy
Meget fine strandforhold på BygdøyFoto: Øyvind Wold

Meget fine strandforhold på Bygdøy
Sykkelen er det beste transportmiddel for å komme seg til stranden
God skilting til de ulike severdigheter
\
Gode grusstier for syklister

Øyvind Wold fra Oslo er en av landets ivrigste frilufts- og sykkelskribenter. Ved siden av å ha levert mange av turforslagene på sykkelstien, har han har gitt ut flere sykkelbøker, og levert bilder til andre bøker, blant annet mange til «Norges beste sykkelturer» (Gyldendal forlag 2016). Han har skrevet en rekke artikler, blant annet Snø og Ski, Padling, Fjell og Vidde, Sykkelmagasinet, Syklistene, Birken og Friluftsliv. Det har for det meste vært turartikler, men fra 2016 også utstyrs-tester, særlig i bladet Friluftsliv.

Sykling som rekreasjon og opplevelse – ikke prestasjon

Øyvind jobber ut fra tankegangen om at sykling i skog og fjell, grus og stier, ikke er reservert de sprekeste og tøffeste. Variert tursykling er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. Dette gjenspeiler seg i hovedvekten av turforslagene hans.

Interessert i tekster/bilder fra ditt distrikt?

Ta kontakt på epost: oywold(a)gmail.com

Bibliografi:

Beintråkk (Friluftsforlaget, 1999) På sykkel i Oslo. I byen. I marka (2003) På sykkel i fjellet (2007) På sykkel i Oslo (2008) På sykkel i fjellet (2009) (utsolgt) På Sykkel i Oslo (2014) På Sykkel i fjellet (2014)

Utsikt fra Natrudstilen (959 moh.) mot Sjusjøen