Badeplasser langs Mosseveien (17,5 km)

Attraktive badeplasser er et høyst aktuelt turmål på sykkel om sommeren.
Øyvind

FAKTABOKS

På vei ut av Oslo sørover, ved Mosseveien ligger det flere fine badeplasser som er bortgjemt og for mange fastboende ganske ukjente. Med sykkel er det enkelt å komme hit, selv ved siden av den tetteste rushtrafikken. Her er en kort guide til noen av dem, avstikkerne ut til Ulvøya og Malmøya er ekstra fine og gjør at man kommer seg lenger unna Mosseveien

Turen starter ved Oslo Sentralstasjon, ta den brede Dronnings Eufemias gt. østover noen hundre meter til den separate sykkelveien langs middelalderparken og Kong Haakon 7. gt. Sykkeltraseen videre sørover langs Mosseveien er skiltet og går på en blanding av bredt fortau og separat sykkel/gangsti.

Med unntak av bakken på Malmøya er dette en lett tur nesten uten stigning.

Underveis kan du besøke;

  • Ormsund bad, som ligger på høyre side rett før du krysser Ormsundbroa. Et badested plassert midt mellom trivelige Ormøya og den industrielle kaia ved Østre Havn.
  • Brygge badeplass ved Solvik, ytterst på Malmøya. Artig sykkeltur på fredelige småveier for å komme hit, muligheter for flere korte avstikkere på øya.
  • Ulvøya badeplass, fin strand, stupetårn og god plass, på sørspissen av Ulvøya, barnevennlig.
  • Nordstrand bad er den mest bortgjemte, på kartet ligger den på akkurat på høyde med Ulvøya bad, følg med på bussholdeplass med navn Nordstrand bad, ta skarpt høyre og trill ned til et påkostet anlegg som ligger fint i ly for Mosseveien.
  • Katten, godt synlig fra Mosseveien, gressplener, små strender, stupebrett og fine svaberg. Veldig vanskelig å finne parkering med bil – men god plass til å parkere sykkelen!
Nordstrand Bad
Nordstrand BadFoto: Øyvind Wold

Nordstrand Bad
Ulvøya Bad
Solvik på Malmøya

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: