Dalsnuten i Sandnes kommune (16 km t/r)

Dalsnuten er et "must" når man er i en av Rogalands to største byer; Sandnes og Stavanger.
Tormod

Kart: Lommekjent.no

FAKTABOKS

Vi besøker her den minste av turområdene. Det som er unikt for denne er at 70 % av den kan nås med sykkel.

Vi starter i Sandnes, og veien går innom sentrum og langs med fjorden ut mot endestasjon Dalen - et nedlagt psykriatisk sykehus som idag fungerer som asylmottak. Jeg valgte verstingruta idag, den er ikke lang, men veldig bratt og for de med oppakning bør de legge inn det letteste gearet i bunn av bakken for her finnes det ikke hvilestrekninger. 

Når du kommer inn til startpunkt 1 til Dalsnuten kan du låse sykkelen din og gå de siste kilometerne til toppen ca 30-40 minutter.

Du kan også sykle videre slik denne ruten er og komme opp til neste platå. Her er det rikelig med steder du kan både spise og skifte til annet fottøy. På dager som bildene viser (september 2012) er det utsikt til langt ut i Nordsjøen vestover og Sandnes og Stavanger by. Dette må man ikke glemme når man er på disse trakter.

Man kan også sykle inn til Dalen og gå derfra, det er en inngang til Dalsnuten som er noe snillere og mer barnevennlig på sykkel. Denne ruten egner seg ikke for barn - det er den rett og slett for bratt til.

Utsikt fra Dalsnuten
Utsikt fra DalsnutenFoto: Tormod Hanstad

Opp mot Dalsnuten
Utsikt fra Dalsnuten
På toppen av Dalsnuten
Kort om Dalsnuten

Dalsnuten er et fjell i Sandnes kommune i Rogaland. Det ligger øst for Gandsfjorden ovenfor Dale.

Fjellet har en høyde på 323 meter over havet. Dalsnuten er et populært turmål i Sandnes og en av de mest besøkte toppene i kommunen.

Fra parkeringsplassen på Gramstad finnes det en turløype til Dalsnuten.

I forbindelse med Sandnes 150 års jubileum fikk kommunen en kikkert fra kommunene Klepp, Time, Hå, Gjesdal og Randaberg. Den ble plassert på Dalsnuten.

Kilde: Wikipedia