Steffabrua–Trongesundet–Pantslåtten–Rådlausfjellet-Åsvollan-Steffabrua (12 km)

http://www.lommekjent.no/ruter/1778865/

Foto: Øyvind WoldNoe av det mest fasinerende med Rørostraktene er at du kan sykle opp på flere topper, til og med uten å bli særlig sliten. Rådlausfjellet er en kort og lett topptur som kan gjennomføres av de fleste. Underlaget er delvis noe dårlig vei, men det bare øker sykkelopplevelsen.

Fra Steffabrua tar man sør-østover,er det slak oppoverbakke til Pantslåtten, derfra litt vestover før man kommer inn på en artig kjerrevei nordover og oppover til Rådlausfjellet. Fin utsikt herfra, svært lett sykling videre ned til Steffabrua igjen.

Faktaboks

  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Start/sluttsted: Steffabrua, ca syv km nordøst for Røros langs Rv31
  • Samlet stigning: 200 hm
  • Høyeste punkt: 902 moh.
  • Underlag: 70 % grus, 30 % traktorvei
  • Anbefalt kart: 1720 III Røros (Hovedserien 1:50 000)
  • Trafikkforhold: Minimalt med biltrafikk

Turen er beskrevet i boka På sykkel i fjellet av Øyvind Wold.

Om utgivelsen:

Fjellsykling er ikke bare for hardbarkede terrengsyklister. Her presenteres turer i varierende lengde og av forskjellig vanskelighetsgrad, på grusveier og kjerreveier i nesten folketom villmark.

Den første utgaven av boka ble mottatt med entusiasme av sykkelfolket da den kom i 2007. Nå er den utvidet med tre nye utgangspunkter - Sjusjøen, Folldal og Oppdal - og 15 nye, herlige fjellturer.


Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Øyvind Wold

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.