Stugudal-stugusjøen-Stugudal (42,7 km)

Variert rundtur i en spennende del av Sør-Trøndelag; kommunene Tydal og Holtålen.
Øyvind

Kart: Lommekjent.no

http://www.lommekjent.no/ruter/1764873

Utgangspunktet er Væktarstugu hotell i Stugudalen.Turen går gjennom fjellskog og delvis i åpent fjellterreng. I tillegg til de to store sjøene passerer man flere mindre fjellvann, turen byr også på flott utsikt til Sylmassivet i øst.

Underlaget er hovedsaklig asfalt og grus, men ved sørenden av er det parti på noen kilometer med sykkelbar og morsom traktorvei og sti.

Sverdigheter

Man passerer flere trivelige setre på turen, ellers er det kjempeutsikt fra topp-punnktet på Fv.705 ut over Riastensjøen og Kjøli-fjellene i vest.

Badeplass med fin strand ved Rotodden, ved Stugusjøens østside.

Servering, overnatting og matbutikk i Stugudalen sentrum, ellers ingen servicetilbud underveis på turen.

Komme seg til Stugudal

Kjøre Fv.31 og Fv.705 nordover fra Røros (75 km) eller Fv.705 sørover fra Stjørdal (110 km).

Vanskelighetsgrad

  • Middels krevende, to relativt lange stigninger underveis.
  • Turen tar rundt tre timer i rolig treningstempo.

Sesong

Ca midten av juni til begynnelsen av oktober.
 


Flere fjellsykkelturer: www.sylan.no, eller boka "På sykkel i fjellet", Cappelendamm forlag.

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelses-sykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Øyvind Wold

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.