Naturskjønn og spennende sykkeltur i Varberg

Denne helgen tok jeg med sykkel til hele familien og vi oppdaget Varberg i Sverige.

Jeg måtte tross mine fire år som jeg bodde i Amsterdam og de gangene jeg har besøkt Danmark gni meg i øynene, for makan til organisert sykkeltrafikk har jeg ikke sett. Jeg spurte en av innbyggerne om hvordan de har klart å få til dette, og svaret var at vi er 60-70000 innbyggere om vinteren og pga Ullared og byen forøvrig tredobles dette hver sommer og da er bil bare tull.

Jeg var egentlig på familiebesøk denne helgen og fikk ikke syklet så mye jeg ønsket, men sykkelstier er det over hele kommunen. Alle sykkelstier er merket i asfalten med sykkel og den andre smalere delen gående. Bruk hodet når man sykler her for pga alle menneskene så må man holde seg til reglene. Ikke gå i sykkelfeltet eller omvendt for da blir innbyggerne litt irriterte - her er man vant til å bruke sykkel til alt. Ellers kan du oppdage en hel liten verden i denne relativt lille byen 8 mil syd for Gøteborg.

Foto: Tormod Hanstad

Vi startet turen i Almebergsgatan, men det er jo valgfritt. En obligatorisk tur innom finbakeriet for proviant falt seg naturlig inn, og deretter måtte også jeg besøke damen i verdens herligste butikk nede i Engelbrektsgatan med morsomheter som tar minst et par dager og gå igjennom. Gå ikke glipp av denne for her blir du ønsket varmt velkommen inn om du våger. Du finner her så mye gøyale ting at du må bare kjøpe!

Foto: Tormod Hanstad

Når du kommer ned til havna så starter opplevelsene. Badehuset fra fra virkelig gamle dager har deilig kafe om sommeren. Varberg kommune har vært veldig flinke til å ta vare på godt gammel arkitektur, og det å sykle rundt i denne byen kan til tider minne om Gamlebyen i Fredrikstad. Denne delen av sentrum har forøvrig et meget godt utviklet kafe og restaurantliv, og torget inne i sentrum har liv hver lørdag. Herfra må du ta turen oppom festningen som har både

Foto: Tormod Hanstad

Vandrerhjem (her anbefales å overnatte for en liten penge) til verdens beste utsikt, men hver tidlig ute med booking, for det er et av de mest atraktive overnattingsstedene. Når dette er ferdig så legg turen på nedsiden av borgen mot havet og du kan starte på et eldorado.

Det er ikke lett å sette ord på dette, men først kommer man til en nudiststrand for kvinner og litt lenger bort en for menn og blir det ensomt i disse leierene, finnes Kjærlighetsresturanten midt i mellom. Vel vi var verken nøgne eller manglet forelskelse, så vi fortsetter langs med havet og dette er naturopplevelse av de sjeldene, skjønt vinden tar godt i noen ganger for på den ene siden ligger Kattagat i fri dressur og den andre siden rene fjelllandskapet ala norske fjellheimen godt over tregrensen.

Foto: Tormod Hanstad

Foto: Tormod Hanstad

Jeg må si at jeg ble totalt forelsket i denne byen og med tanke på at disse rutene bare er en milliardedel av mulighetene.

Her kan man sykle både nede på asfaltert sykkel/gangvei eller opp til venstre i bildet på stier. Det ligger i Tvååker (tettsted) på innlandet et SPA sted som er helt unikt. Det blir det neste jeg skal lage rute om og da blir nok turen på en 40-50 km totalt.


Turfakta