Ski-Askim (39 km)

Fantastisk tur i idyllisk kulturlandskap
Tormod

FAKTABOKS

Fra Nordby ved Da Vinci brua retning Askim tar vi av etter Ski gamle Kirke og sykler i retning Drømtorp og Ski flyplass. Denne veien får nå et parti helt frem til Tomter sentrum med en del harde stigninger, men du får også godt betalt for disse underveis.

Veien bringer deg altså til Tomter - det siste tettstedet i Indre Østfold som tidligere var en del av Hobøl Kommune. Her er det landbrukslandskap så langt øye rekker som dominerer, og vakkert er det på denne tiden av året.

Etter at vi har forlatt Tomter, kan man velge tre veier. Til venstre i krysset kobler man seg på Indrefileten ved Svikebøl, og tar smellen 2km oppover med en gang.

Det samme får du ved å sykle til høyre og rett etter sentrum velge mot Tomter Kirke, her får du 10% med en gang og den kjennes godt.

Jeg kunne ikke gjøre annet enn på velge den tredje ruten via Elvestadkrysset, og det ikke uten grunn.

I selveste Elvestadkrysset, finner vi Indre Østfolds eldste bensinstasjon, og her er det fortsatt bil som er hovedtingen. Det betyr ikke at damene inne i butikken kan bare bil, der lager de mye god mat, men mest av alt er det kjent for sine Vafler. Verden beste vaffel er det - og til tross for at nye E18 er lagt utenom, har dette ikke godt utover omsetningen, som ligger rundt 350 stykker hver dag. Dette er Indres svar på Espa, og det trenger man når siste del mot Askim skal tas fatt på.

Gamle E18 har fortsatt godt med biltrafikk og oppoverbakkene står i kø. De fortsetter omtrent hele veien inn til Askim sentrum.

Indre Østfolds eldste bensinstasjon
Kaffepause på Indre Østfolds eldste bensinstasjon. Foto: Tormod Hanstad