Sandvika-Oslo S-Bryn-Furuset-Stovner-Bekkestua (67 km)

Målet med denne turen var å "oppdage" deler av Oslo fra sykkelsetet ved kun å sykle på gang-/sykkelveier (G/S).
Steinar

FAKTABOKS

En kan naturligvis "hoppe" på denne turen hvor som helst.

Fra Sandvika skal en følge Nasjonal sykkelvei nr. 1 retning Oslo. Denne ruta har flere varianter, jeg valgte turen som går via Veritas (Høvikodden) og villabegyggelsen til Strand. Derfra videre til Lysaker, Skøyen og inn til Oslo Sentralstasjon. Du kan se denne delen av turen på Bikemap.net.

Grunnet veiarbeide ved Oslo S var det vanskelig å finne sykkelruten opp mot Bryn. Jeg fant til slutt merkinga for sykkelrute mot Bryn og fulgte denne mot Middelalderparken, Kværnerbyen mot Bryn. Her er det mye stigning. Sykkelruten går fra Kværnerbyen til Bryn på små boligveier, men en kan følge Enebakkveien.

Ved Bryn kommer du inn på sykkelruten "Ring 3". Denne følger t-banesporet mot Bryn og Helsfyr. Siden jeg har syklet denne biten tidligere, valgte jeg å følge sykkelrute mot Furuset fra Strømsveien. Jeg har kjørt forbi Furuset utallige ganger, men dette var første gangen jeg besøkte stedet. Uten å trøkke noen på "terne" må en karakterisere området som meget fargerikt.

Denne delen av turen kan du studere på Bikemap.net.

Jeg vurderte å sykle i retning Strømmen fra Furuset, men en titt på klokka fortalte meg at jeg burde vende "nesa hjemover". Min tanke var å sykle mot Stovner og deretter følge Groruddalen (RV4) tilbake til Ring 3 og hjemmover.

Atter en gang kom jeg på "ukjente trakter", verken Vestli eller Stovner er steder jeg tidligere har syklet. Fra Furuset følger du sykkelrute merket Stovner, Nittedal eller Gjelleråsen. Jeg vil anta at det er flere alternativer til å komme over til Groruddalen.

Groruddalen er en fryd å sykle. Det er meget gode gang-/sykkelstier og et lett terreng. Området frister til gjenntakelse på sykkelen. Oslo kommune har utarbeidet nye sykkelkart for Groruddalen.

Ring 3 fra Sinsenkrysset mot Smestad er tildels bra for syklister. Noen steder må en krysse veien "ulogisk", andre steder er det veiarbeide som ødelegger.

Detaljer for denne etappen: Bikemap.net.

Fra Smestad syklet jeg via Jar og Bekkestua tilbake til utgangspunktet.

Oppsummering

Hovesykkelnettet i Oslo er godt egnet for "kombinasjonsturer" på sykkel. Det er mange som med rette klager på manglende sammenhengende sykkelnett - noe som er meget viktig om en ønsker at flest skal bruke sykkelen til jobb. Men for turformål er hovednettet morsomt å utforske.

Hovedsykkelveinettet i Oslo (2011)