Lysaker-Fornebulandet-Lysaker (11,5 km)

Møt våren på Fornebulandet
Øyvind

Kart: Lommekjent.no

FAKTABOKS

På området ved den gamle hovedflyplassen Fornebu rett vest for Oslo har det de siste årene vokst fram en ny bydel med tusenvis av boliger og arbeidsplasser. Det er også laget en rekke nye attraktive sykkelveier og turveier. En rundtur på Fornebulandet er både lett og kort og går gjennom store åpne parkdrag og delvis kort vei fra sjøen.

Her finnes både museer, gallerier, serveringssteder, badestrender, store gressletter, intime små stier gjennom skog og masse havgløtt. Man passerer naturreservater med rikt fugleliv i Koksabukta og Storøykilen. Midt i det hele ligger den påkostede Nansenparken på 200 mål, med promenader, vannspeil, bekker, festplass og lekeområder.

På østsiden går sykkelveien forbi de futuristiske og enorme kontorbygningene til Telenor og Statoil.

Det er såpass lite stigninger underveis at man kan ha med barn på turen. På det store friområdet ute på Storøyodden i vest er det en rekke turstier å velge mellom mye å se. Selv om turen ikke er lang i kilometer kan man gjerne lage en dagsutflukt av det.

Turen går på separate sykkelveier eller turstier nesten hele veien.

Mot Telenors hovedkontor
Mot Telenors hovedkontorFoto: Øyvind Wold

Mot Telenors hovedkontor
Flott tilrettelagt for sykkelturer
Sjøflyhavna Restuarant
Koksabukta

Øyvind Wold fra Oslo kjøpte sin første terrengsykkel i 1989. Det tente en gnist som skulle vise seg å få større konsekvenser enn han ante. Siden den gang har han vært helårssyklist i Oslo, terrengsyklist i marka og brukt store deler av ferie og fritid på å sykle land og strand rundt. Målet har vært å utforske et av verdens vakreste land – Norge.

Han sykler både asfalt, grus og sti, både på fjellet, gjennom de store skogene på østlandet, langs kysten eller ute på øyer, kort og langt, med eller uten bagasje. Han har nesten alltid med fotoapparat og noterer ned fakta fra turene.

Bøker

Etter ganske kort tid som nyfrelst syklist begynte han å lete etter aktuelle bøker med turtips for syklister som var nysgjerrige på hva som befant seg litt utenom allfarvei. Slik litteratur fantes ikke, så Wold bestemte seg for å lage en bok selv. Resultatet ble boka «Beintråkk» på Friluftsforlaget (utsolgt) i 1999 med diverse rutebeskrivelser til mektig natur i ofte ganske øde deler av landet.

Siden har det blitt turbøker om Oslo og fjellsykling på Cappelen Damm forlag, nå utgitt i tredje reviderte utgave, i tillegg til et tresifret antall artikler i en rekke sykkel- og friluftblader.

Sykling som rekreasjon – ikke prestasjon

Øyvind Wold jobber ut fra tankegangen om at tur- og opplevelsessykling slett ikke er reservert de sprekeste og tøffeste, men tvert i mot er en super måte å få naturopplevelser og sterke sanseinntrykk for alle, inkludert familier med barn. I en tid der det på mange måter er blitt en prestasjonsorientert sykkelkultur med fokus på høy fart, sykkelritt, dyrt utstyr og presentasjon av treningsdata og rekorder på sosiale medier, sier Wold;

Det er på tide å senke skuldrene, glemme pulsmåleren og ta gleden og nytelsen tilbake til syklingen igjen. Ta med deg en venn eller familien, smør en stor matpakke og sett av dagen til å sykle rolig rundt. Utforsk en blindvei, en gammel setergrend, ta turen inn til et vakkert skogs-tjern, se et fjellpanorama, besøk en betjent turisthytte, eller ta med sykkelen på ferja med ut til et av våre mange spennende små øysamfunn – sykkelen er den aller mest givende måten å kombinere friluftsliv og Norgesreiser!

Hans utvalg av turer er stort sett i vanskelighets grad «lett» eller «lett til middels krevende», og er rettet mot folk i helt vanlig form. For at turene skal oppleves som trygge, er det gjennomgående valgt ruter med liten, eller ingen, biltrafikk.

Bibliografi: